Vjernička zajednica u Gromiljaku kod Kiseljaka svečano je 18. rujna proslavila svoj patron Ime Marijino.

Svečanu euharistiju predslavio je župnik iz Balegovca kod Odžaka vlč. Matija Šimić, a propovijedao je superior isusovačke rezidencije na Grbavici u Sarajevu i ravnatelj Radio Marije BiH p. Mato Anić, DI. Koncelebrirala su još dva svećenika.

U prigodnoj propovijedi p. Mato istaknuo je kako je Blažen Djevica Marija uvijek u svim izazovima i kušnjama života, koji nije uzmanjkalo, ostala vjerna svome “da” i “evo me” Bogu te naglasio da “kao kršćani imamo razlog biti sretni i živjeti u nadi jer je Bog vjeran i jer je Marija uvijek tu da brine o nama i našim potrebama”.

Misno slavlje animirao je župni zbor, a slavlje se nastavilo narodnim veseljem ispred župne kuće.

Inače, svete mise kroz trodnevnicu predslavili su oci isusovci s Grbavice. U četvrtak 15. rujna misu je slavio p. Pero Mijić, DI, u petak p. Mato, a u subotu p. Anto Topić, DI.

Župa Imena Marijina u Gromiljaku samostalno djeluje od 1876. odvojivši se od Brestovskog. Danas vjernička zajednica uz Gromiljak, župno središte tri kilometra udaljeno od Kiseljaka, obuhvaća: Doce, Herceze, Jehovac, Liješevo, Lug, Malinjak, Mrakove, Višnjicu, Višnjicu Gaj i Višnjicu Polje.

Prvotno su o njoj skrbili franjevci Bosne Srebrene, a 1908. pastoralnu upravu preuzimaju dijecezanski svećenici.

Foto: Kiseljak.info

Izvor