Učenici završnih razreda osnovnih škola Hercegbosanske županije sa sjedištem u Livnu od ove će godine imati terensku nastavu iz povijesti u Vukovaru o stradanju i žrtvi toga grada heroja, što je rezultat sporazuma ove županije i ministarstva hrvatskih branitelja.

Kako je priopćilo ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije (HBŽ) učenici koji nastavu pohađaju po hrvatskom nastavnom planu i programu u BiH će tijekom boravka u Vukovaru slušati predavanja o obrani grada heroja i stradanju, obilaziti memorijalne lokalitete, posjetiti muzej i vodotoranj kao simbol otpora te druga znamenita mjesta grada na Dunavu.

“Hrvatski narod ima pravo na povijesne istine”

Ministarstvo hrvatskih branitelja će snositi troškove programa upoznavanja učenika s vrijednostima Domovinskoga rata, smještaja i prehrane, dok će ministarstvo obrazovanja HBŽ-a osigurati prijevoz.

To je predviđeno sporazumom o suradnji s ministarstvom hrvatskih branitelja kojega je odobrila i hrvatska vlada, navedeno je u priopćenju.

Resorna županijska ministrica obrazovanja Gordana Nakić izjavila je kako hrvatski narod, iako podijeljen granicom i živi u dvije samostalne države Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predstavlja jedan narod “koji ima svoj jezik, kulturu i povijest”.

“Vukovar je simbol stradanja hrvatskoga naroda koji ima pravo na povijesne istine i dužan je njegovati uspomenu na sve nedužne žrtve toga teškog povijesnog razdoblja”, rekla je ministrica Nakić.