Bosna i Hercegovina ponovno je prikovana na regionalno dno po priljevu izravnih stranih ulaganja, čime je nastavljen neslavan trend iz prethodnih godina.

U 2021. godini BiH je privukla samo 519 milijuna dolara izravnih stranih ulaganja. Srbija, koja je ponovno regionalni prvak po priljevu izravnih stranih ulaganja, usporedbe radi, lani je privukla 4,56 milijardi dolara ili gotovo deset puta više od Bosne i Hercegovine. U dolarima!

Prije Bosne i Hercegovine je Crna Gora, sa samo 600 tisuća stanovnika, koja je privukla 664 milijuna dolara izravnih stranih ulaganja. U Sjevernu Makedoniju uloženo je 606 milijuna dolara.

Zanimljivo je da, iako je članica EU, vrlo nisku razinu izravnih stranih ulaganja bilježi i susjedna Hrvatska, u koju je lani uloženo tek 569 milijuna dolara.

S druge strane, iako je po broju stanovnika gotovo dvostruko manja od Bosne i Hercegovine, Slovenija je tijekom 2021. godine privukla 1,52 milijarde dolara izravnih stranih ulaganja.

I dok u Bosni i Hercegovini traju stalne političke tenzije i sukobi oko državnog ustrojstva, nadležnosti, Izbornog zakona i sl., do tada investitori našu zemlju uglavnom zaobilaze u širokom luku. To se, naravno, ne treba čuditi, jer kako itko može očekivati ​​da će mu kapital biti siguran u zemlji koja je po korumpiranosti u samom europskom vrhu, gdje ga čeka birokratski pakao, politička nestabilnost, čak i česte prijetnje ratom.

Oporavak ulaganja

Iako je BiH i dalje na začelju kada su u pitanju investicije, zaostajući čak i za zemljama regije sa znatno manjim brojem stanovnika, stvari su se globalno značajno popravile u odnosu na pandemijsku 2020. godinu. Na globalnoj razini investicije su dosegle razinu od prije pandemije i iznose 1,6 trilijuna dolara.

Financiranje međunarodnih projekata i prekogranični poslovi doživjeli su posebno snažan zamah. S druge strane, zabrinjava činjenica da je oporavak greenfield investicija još uvijek vrlo krhak. Ekonomisti predviđaju da će 2022. doći do povećanja izravnih stranih ulaganja.

No, značajan udarac oporavku svakako će zadati rat u Ukrajini i duboki poremećaji na tržištu koji su se dogodili u opskrbi energijom i hranom.

Ništa novo

Priljev izravnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 395 milijuna dolara. I 2020. regionalni lider bila je Srbija sa 2,9 milijardi dolara investicija.

U Crnu Goru se slilo 663 milijuna dolara, a u Hrvatsku 1,304 milijarde dolara.