Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) pozvala je svojih 46 država članica da hitno uspostave međunarodni kazneni sud na načelu univerzalne jurisdikcije kako bi ruske počitelje ratnih zločina protiv Ukrajine priveli pravdi.

Skupština je jednoglasno usvojila rezoluciju na proljetnom zasjedanju u Strazburu u Francuskoj kako bi se osigurala odgovornost za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od strane Rusije u Ukrajini.

U rezoluciji se navodi kako su zgroženi izvješćima o korištenju silovanja i mučenja kao ratnog oružja i i čestitanjem predsjednika Vladimira Putina navodnom organizatoru civilnih zločina u gradu Buča, što “cinično potiče ruske trupe da nastave s sličnim akcijama”.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da pošalje jasnu poruku da će političko i vojno vodstvo Ruske Federacije – odgovorno za pokretanje rata, provođenje ratnih zločina i mogući genocid – biti pozvano na odgovornost.

Skupština je apelirala državama članicama da koriste načelo univerzalne jurisdikcije za istragu i kazneno gonjenje takvih zločina počinjenih izvan njene teritorije.

Tribunal bi također trebao “imati ovlast da izdaje međunarodne naloge za hapšenje, a ne da bude ograničen imunitetom države”, ističe se u njemu.

Vijeće je u ožujku izbacilo Rusiju zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava, vladavine prava i osnovnih sloboda kao rezultat agresije Moskve na Ukrajinu.

Izvor