Stoltenberg kaže da je sigurnosni blok već ojačao obranu i da su SAD, Kanada i europske nacije već rasporedile tisuće vojnika u regiji

KUBAT AUTOMOBILE

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je večeras da je NATO rasporedio elemente svojih snaga za brzo reagiranje na kopnu, moru i u zraku.

Naglasio je kako će te snage braniti svaki pedalj teritorija NATO-a i da će nastaviti pružati podršku Ukrajini, kao i drugim državama u regiji kojima prijeti Rusija – uključujući Gruziju, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu.

On kaže da je sigurnosni blok već ojačao obranu i da su SAD, Kanada i europske nacije već rasporedile tisuće vojnika u regiji, prenosi Klix.

Više od 100 borbenih zrakloplova sada djeluje na 30 obrambenih lokacija u Europi, u pratnji više od 120 brodova i tri udarne grupe nosača, kaže Stoltenberg.

On kaže kakon je ruska invazija izazvala ogromnu patnju naroda i tvrdi da zapadni lideri moraju “biti spremni učiniti više, čak i ako to znači da moramo platiti cijenu, jer smo u tome na duge staze”.

“Svijet će Rusiju i Bjelorusiju smatrati odgovornima za svoja djela. Rusija kao agresor, Bjelorusija kao pokretač”, dodao je.

Stoltenberg kaže kako “ciljevi Kremlja nisu ograničeni na Ukrajinu” i napominje da je Rusija zahtijevala pravno obvezujuće sporazume za zaustavljanje daljeg širenja NATO-a.