U ovom trenutku zalažemo se da na lijekove od 130 KM i skuplje maksimalna marža ljekarnika bude 20 KM. Ne tražimo ništa što već ne postoji u regiji. Takva rješenja već postoje u Hrvatskoj i Srbiji – kazao je Uroš Vukić

KUBAT AUTOMOBILE

Analiza “Realna cijena lijekova” koju je provela Udruga “Misli dobro” pokazala je da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji te da je regulativa koja se odnosi na tržište lijekova u BiH u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni, piše Večernji list BiH.

Upravo zbog činjenice da plaćamo najskuplje lijekove pokrenuli su inicijativu za izmjenu entitetskih propisa koji se odnose na visinu maloprodajne marže na lijekove. Tim povodom održana je i konferencija za medije kako bi informirali javnost o regulativi koja je trenutačno na snazi u entitetima i onom što traže kako bi se cijene lijekova snizile.

– Inicijativa udruge pokrenuta je prema entitetskim vladama i nadležnim ministarstvima zdravstva za uvođenje diferencirane maloprodajne marže na lijekove. To zapravo znači da – što je cijena lijeka veća, marža bude niža. U ovom trenutku zalažemo se da na lijekove od 130 KM i skuplje maksimalna marža ljekarnika bude 20 KM. Ne tražimo ništa što već ne postoji u regiji. Takva rješenja već postoje u Hrvatskoj i Srbiji – kazao je Uroš Vukić, projektni menadžer Udruge “Misli dobro”.

Prihvaćanjem pokrenute inicijative ukinula bi se i farmaceutska naknada koja postoji u BiH. Naime, za svaki lijek koji snosi ZZO ljekarnama se plaća farmaceutska naknada koja u RS-u iznosi 1,43 KM plus PDV, dok je u FBiH situacija prilično kaotična.

Najskuplji lijekovi u regiji

Negdje je u FBiH u nadležnosti županijskih institucija i kreće se od 1 do 1,95 KM, koliko iznosi u Sarajevskoj županiji. – Prihvaćanjem inicijative te farmaceutske naknade bi se ukinule, a na njih trenutačno odlaze deseci milijuna KM. U RS-u je to trenutačno 8 mil. KM, a u FBiH se teško može i izračunati s obzirom na to da je podijeljena na županije. Dakle, suština je u tome kako se traži da – što je cijena lijeka veća, da marža bude manja. Trenutačno u RS-u maloprodajna marža iznosi 18%, a u FBiH čak 25%. Imamo situaciju da na tržištu koje se predstavlja kao jedinstveno, na istom ekonomskom prostoru imamo razliku marže u maloprodaji od 7% – objašnjava Vukić, prenosi Vecernji.ba. Inicijativi je prethodila analiza udruge rađena proteklih 9 mjeseci koja je pokazala da građani BiH plaćaju uvjerljivo najskuplje lijekove u regiji u odnosu na Srbiju, RH i Crnu Goru. Razlog je regulativa koja se, kažu, donosi u BiH na svim razinama vlasti isključivo u korist veletrgovaca i maloprodajnih lanaca.- Prije ove imali smo inicijativu koja je upućena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, Vijeću ministara i Ministarstvu civilnih poslova. Tražili smo da se smanji veleprodajna marža jer je to u isključivoj nadležnosti Agencije. Veleprodajna marža trenutačno je u BiH 8%. Tražili smo da bude 6%. Inicijativa je na određeni način prihvaćena jer ju je razmatralo nadzorno tijelo Agencije za lijekove, a trenutačno je u proceduri. Nadamo se da će stići i pred Vijeće ministara – ističe Vukić.

Izvor