Kako navode iz IDDEEA-e, na prvom mjestu su im interesi građana te su poduzeli sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti i najavljuju da će i dalje nastojati učiniti sve napore kako bi se omogućilo građanima BiH uživanja prava na putne isprave.

KUBAT AUTOMOBILE

Postoji realna opasnost da bi građani Bosne i Hercegovine mogli ponovno ostati bez knjižica za putovnice jer je nabavka upitna zbog komplikacija u postupku koji je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Budući da sporazum o nabavci knjižica za putovnice istječe 12. ožujka, IDDEEA je još 28. travnja 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca knjižica za putovnice, a za koji je natječajna dokumentacija objavljena 29. travnja 2021. godine, javlja Fena.

Agencija je, međutim, zaprimila dvije žalbe na natječajnu dokumentaciju koje su proslijeđeni Uredu za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine zajedno s izjašnjenima na navode žalbi i potpunom dokumentacijom vezano za postupak. Tek 19. kolovoza Ured je, u objedinjenom postupku po žalbama, poništio natječajnu dokumentaciju.

Nakon što je izvršila korekcije natječajne dokumentacije na osnovu prethodnog rješenja Ureda za razmatranje žalbi, Agencija je ponovila postupak nabavke obrazaca knjižica za putovnice objavom nove natječajne dokumentacije, potvrđeno je u IDDEEA-i.

Međutim, ponovno je pristigla žalba te je Agencija je 16. studenoga 2021. godine uputila Uredu za razmatranje žalbi molbu za dostavu odluke po žalbi, a 10. prosinca Ured je žalbu ocijenio neosnovanom.

IDDEEA je potom nastavila postupak javne nabavke obrazaca knjižica za putovnice, da bi 21. prosinca pristigla nova žalba na natječajnu dokumentaciju.

Imajući u vidu da su žalbeni navodi isti / slični onima iz prethodne žalbe koju je Ured za razmatranje žalbi odbila kao neosnovanu i cijeneći da će Ured postupiti po žalbi isto kao u prethodnom slučaju jer su žalbeni navodi isti, a i da je do kraja predviđenog roka za dostavu ponuda tada ostalo još samo šest dana, Agencija je očekivala da će u što kraćem roku dobiti odgovor, ali on je stigao tek 2. veljače da je žalba odbijena kao neosnovana.

Iz Agencije naglašavaju kako je objavljena natječajna dokumentacija u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i svim drugim propisima koji reguliraju oblast putnih isprava.

– Agencija je nastavila postupak nabavke, da bi 8. veljače Povjerenstvo za provođenje postupka javne nabavke otvorilo ponude. Međutim, 11. veljače Agencija je ponovno zaprimila žalbu na natječajnu dokumentaciju, da bi 14. veljače zaprimila i žalbu na zapisnik sa otvaranja ponuda – rečeno je u IDDEEA-i. Agencija je u uzela u obzir složenost postupka nabavke, pa i činjenicu da se zbog izjavljenih žalbi, a u konkretnom slučaju ih je bilo šet (od jedne tvrtke više puta) nastavak postupka nabavke odgađa se do donošenja odluke, te je gotovo godinu prije isteka zaključenog okvirnog sporazuma o nabavci knjižica za putovnice pokrenula cijelu proceduru nove nabavke.

– Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i apeliranja Agencije na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča – kažu u ovoj agenciji.

Kako navode iz IDDEEA-e, na prvom mjestu su im interesi građana te su poduzeli sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti i najavljuju da će i dalje nastojati učiniti sve napore kako bi se omogućilo građanima Bosne i Hercegovine uživanja prava na putne isprave.

Kako su mediji ranije pisali, IDDEEA za ovu godinu traži 255.000 knjižica, dok joj je za 2023. godinu potrebno 345.000 knjižica. Godinu kasnije taj broj povećava se na 465.000, a za 2025. zahtijeva se isporuka 535.000 knjižica.

Građani BiH već su imali jednom problem s knjižica za putovnice 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavku knjižica za putovnice.