Iz Općinske organizacije SDA Uskoplje tvrde kako je na današnjoj sjednici Kolegija Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje vijećnik Kadir Kičin iz SDP vrijeđao i fizički nasrnuo na načelnika općine Seada Čauševića.

“Dana, 13.01.2022.godine, u 14,00 sati održana je sjednica Kolegija Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje na kojoj se trebala zakazati sjednica Općinskog vijeća kao i dnevni red sjednice. Sjednici su nazočili predstavnici političkih stranaka naše Općine, predsjednici klubova, predsjedatelj OV-a, načelnik Općine i tajnik Općine”, navodi se u priopćenju.

Dodaju da su sjednici nazočni i vijećnici OO SDP Gornji Vakuf- Uskoplje, koji su na sjednicu došli u “vidno alkoholiziranom stanju”.

“Goran Batinić, predsjedatelj OV-a, nije bio u mogućnosti voditi sjednicu u normalnim okolnostima. Sjednicu je prekinuo nakon što su se vijećnici SDP-a ponašali suprotno Kodeksu Općinskog vijeća i Poslovniku o radu. Vijećnik Kadir Kičin (SDP) je i nakon prekida sjednice nastavio vrijeđati nazočne članove Kolegija, a potom bez ikakvog razloga i povoda fizički nasrnuo na načelnika Općine”, navodi se.

Istakli su da oštro osuđuju “neprimjereno i siledžijsko ponašanje” vijećnika Kadira Kičina (vijećnik SDP-a Gornji Vakuf – Uskoplje), te su pozvali nadležne policijske i pravosudne organe da poduzmu sve zakonom propisane radnje i mjere zbog ugrožavanja osobne sigurnosti općinskog načelnika kao i sigurnosti svih nazočnih u zgradi Općine.

“Ovakav čin jednog općinskog vijećnika neće narušiti međuljudske odnose u našoj Općini kao ni normalno funkcioniranje Općinskog vijeća i administracije Gornji Vakuf-Uskoplje. Smatramo da je ovakav čin izraz nemoći i slabosti opozicije u Vijeću. Mi ćemo nastaviti sa potporom uspjesima i projektima, koje trenutna većina zajedno sa načelnikom Seadom Čauševićem provodi u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje”, navodi se u priopćenju.

Povodom incidenta kontaktirali smo predsjednika SDP-a Gornji Vakuf-Uskoplje Edina Gekić koji nam je kazao da nije došlo do fizičkog, već verbalnog sukoba.

“Član sam Kolegija, bio sam nazočan, nije bilo fizičkog sukoba, verbalni sukob jeste postojao poslije završetka sjednice kolegija. Nije bilo fizičkog kontakta, ja nisam uočio bilo kakav fizički kontakt”, rekao je Gekić.

Istakao je da ovo nije prvi put da se napadne načelnik jer ga i građani napadaju, te da iz SDA preuveličavaju razmjere incidenta.

“Oni podvaljuju nama, da smo nevjernici, oni su najpošteniji, sve što rade je u ime dragog Allaha, oni se kriju iza vjere, mi smo ćafiri, nevjernici, to je njihova politika”, dodao je Gekić.

“Generalno politika SDA u općini Gornji Vakuf/Uskoplje se svodi na jednog ili dva čovjeka, to je tiranija opća u općini. Opozicija nema nikakvih prava u općini. Krenemo od amandmana, gdje su odbili pomoć paraplegičarima, nezaposlenim porodiljama, za vantjelesnu oplodnju, to ne možemo da trpimo i gledamo. Načelnik svojevoljno odbija sve”, rekao je Gekić.