U Sarajevo City Centru danas je organizirano cijepljenje građana, a od samog starta vidjelo se da će odziv biti veliki.

KUBAT AUTOMOBILE

Cijepljenje je trajalo od 10 do 15 sati, a prema podatcima Ministarstva zdravstva KS iskorišteno je ukupno 969 doza cjepiva protiv covida.

Na raspolaganju su bile vakcine Pfizer, Sinopharm i Sinovac, dok je osigurano i 50 vakcina protiv sezonske gripe.

Među brojnim građanima koji su se odlučili na cijepljenje, bio je i Halid Bešlić, legenda narodna muzike. Nakon što je primio treću dozu, pozvao je sve građane da iskoriste priliku i čim prije dođu da se cijepe.

Cijepljenje će se vršiti i sutra na istom mjestu od 10 do 15 sati. Građani će moći primiti prvu, drugu ili treću dozu cjepiva po izboru.

Prema preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, treću ili booster dozu mogu primiti osobe starije od 18 godina najranije tri mjeseca od prijema druge doze, ako nisu bolovale koronavirus.

Osobe koje su prebolovale koronavirus i primile dvije doze cjepiva, ovu dozu mogu primiti najranije šest mjeseci od prijema druge doze.

U SCC-u danas je po svoju treću dozu došao i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, koji je ovog tjedna na imunizaciju pozvao i sve dužnosnike i javne službenike kantonalnih institucija.