Američki veleposlanik u BiH Eric Nelson koji uskoro odlazi iz naše zemlje kazao je da član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik upleten u korupciju jer je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u.

U oproštajnom intervju za Nezavisne novine Nelson je, između ostalog, odgovorio i na pitanje o sankcijama Alternativnoj televiziji (ATV) koja je povezana sa Miloradom Dodikom.

“Znate koliko smo ozbiljni u vezi sa važnosti slobode novinarstva. To je temelj svake demokratije. Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama kao američkim državljanima nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionirana kao medijska kompanija. Sankcionisana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontrolira Dodik i njegova obitelj za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne tendere ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja”, odgovorio je Nelson.

Američki veleposlanik je kazao da se sankcijama ne završava dijalog i da se svako može popraviti.

“Mi se prije svega nadamo da su sankcije poziv na akciju i za one koji su sankcionirani i za one koji ih podržavaju. Svako ko je sankcionitan ima priliku da ispravi svoje ponašanje. Mi se nadamo kako će sankcije dati rezultat i promijeniti ponašanje. Također, vjerujemo da će sankcije imati odvraćajući efekat. Sankcijama se ne završava dijalog, jer smo mi i dalje spremni da razgovaramo o našim ciljevima za BiH. A naši ciljevi se poklapaju s ciljevima građana BiH, a to je bolji život, to je evropska budućnost. Tako da smo mi spremni da razgovaramo kako da zemlja napreduje, da unaprijedimo vladavinu prava, o konstruktivnim rješenjima. Mi smo za to uvijek spremni.”

Dodik je dobio sankcije, a neki političari u BiH su ocijenili da su nepotrebne i da ništa ne rješavaju. Hoće li se još ko pridružiti Dodiku na listi?

Nelson je kazao kako je sankcioniranje Milorada Dodika je bilo neophodno te da su one proširene i nisu iste kao 2017. godine.

“Sankcije od proteklog tjedna su drugačije od sankcija 2017. zato što se ove nove odnose ne samo na njegove destabilišuće aktivnosti nego i na korupciju. Njegova korupcija je dobro poznata i ona nije zaustavljena. Zato su ove sankcije važne za stavljanje odgovornosti zbog korupcije. A mi se nadamo kako će one imati i odvraćajući efekat. Nova izvršna uredba proširuje opseg sankcija. Sada možemo sankcionisati i one koji podržavaju koruptivne i destabilizirajuće aktivnosti. Nastavit ćemo da ocjenjujemo situaciju. A nemamo vremena za predah, jer ovdje korupcije ne manjka, što je sramotno. Svaka vlada ima obvezu da se bori protiv korupcije, a kada vlast to ne radi, onda ona omogućava slabljenje demokracije i ljudskih prava. To truje poslovno okruženje i ljudima krade šansu da dobiju nove prilike. Nadamo se da će oni koji su dio koruptivnih aktivnosti i oni koji podržavaju te destabilizirajuće aktivnosti ponovno razmisliti. Sankcije su važan doprinos našoj odlučnosti da podržimo stabilnost u BiH, njen teritorijalni integritet i suverenitet. One su i dalje na stolu. Ne očekujemo da će sve riješiti, ali treba da posluže kao poziv na akciju”, kazao je.

Eric Nelson uskoro napušta veleposlanjičku poziciju u BiH, a njega će naslijediti iskusni diplomata Michael Murphy.