Prema ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) Bosna i Hercegovina zauzela je treće najgore mjesto u Europi s ocjenom 35, na skali od 0 do 100, što je ukupno pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja, a lošiji rezultat imaju samo Ukrajina i Rusija.

Ocjena je ista kao i prošle godine i najgora je u posljednjoj deceniji, jer BiH, za razliku od zemalja okruženja, nije ostvarila nikakav napredak na polju borbe protiv korupcije, prije svega zbog političke opstrukcije ključnih reformi, navodi se u izvještaju Transparency Internationala.

BiH i Albanija sada su najlošije ocijenjene zemlje Zapadnog Balkana, jer su Kosovo i Sjeverna Makedonija ostvarile određeni napredak, prvenstveno zbog procesuiranja krupnih afera i visokih dužnosnika, što se u BiH gotovo nikako ne događa zbog zarobljenog pravosudnog sustava.

Transparency Internationa
Transparency Internationa

Najbolje pozicionirane zemlje globalno na Indeksu percepcije korupcije ponovo su Danska, Finska, Novi Zeland i ostale zapadne zemlje s visokim stupnjem demokracije. Začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom, a ove godine to su Somalija, Sirija i Južni Sudan.

U izvještaju objavljenom uz CPI, Transparency International posebno upozorava da sve češće pojave kršenja ljudskih prava, slabljenje demokratije i jačanje autoritarnih režima dovode do većeg stupnja korupcije. U regionalnom izvješću za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, BiH je posebno istaknuta kao jedna od zemalja koje ostvaruju loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontrolira medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruiranje reformi koje bi dovele do transparentnijeg financiranja partija i poštenih izbora.

“Trenutna politička kriza koja produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje podgrijava sumnje u to koji su interesi i motivi ključnih protagonista, jer skreće pažnju javnosti s kršenja ljudskih prava i blokira važne antikorupcijske reforme koje BiH treba da provede. Kriza ugrožava i održavanje predstojećih Općih izbora u BiH, a blokirane su prijeko potrebne izborne reforme koje bi osigurale transparentno finansiranje i nezavisno provođenje izbora bez pritiska na birače”, navodi se u regionalnom izvješću TI.

S predstavljanja izvještaja (Foto: I. L./Klix.ba)
S predstavljanja izvještaja (Foto: I. L./Klix.ba)

Ono što posebno zabrinjava su zaprijećene blokade održavanja izbora u oktobru 2022. godine, dok vladajuće stranke kroz inicijative za izmjene izbornog zakonodavstva isključivo nastoje očuvati  kontrolu nad izbornim procesom.

“Pitanje svih pitanja sada su predstojeći izbori. Apsolutni je prioritet da se stvore elementarni preduvjeti za održavanje izbora, bez toga bi zemlja ušla u potpuni pravni i institucionalni vakuum u kojem bi bio doveden u pitanje daljnji opstanak države”, poručio je na predstavljanu rezultata CPI Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora Transparency International u BiH.

Na rezultate CPI-ja posebno je utjecao izostanak bilo kakvog napretka na polju ključnih reformi, prvenstveno zakona o sukobu interesa, javnim nabavkama, financiranju partija i zaštiti prijavitelja korupcije. Također, reforma pravosuđa je potpuno blokirana, a pravosudni sustav instrumetaliziran i zarobljen od vladajućeg kartela i zahtijeva potpuno reformiranje i provođenje temeljnih provjera nositelja pravosudnih funkcija. Zakonodavna vlast u BiH tijekom čitavog ovog mandata klinički je mrtva, s izuzetkom parlamenta Republike Srpske, čiji je fokus više bio na aktivnom podrivanju pravnog poretka nego na bilo kakvim reformama. S druge strane, djelovanje izvršne vlasti na svim nivoima bilo je u najvećoj mjeri usmjereno na izvlačenje javnih resursa, koji su korišteni za osobno bogaćenje i utvrđivanje vlasti vladajućih stranki.

“Potpuni prestanak funkcioniranja državnih institucija otklonio je bilo kakvu dilemu da se zemljom upravlja potpuno vaninstitucionalno. Za korupciju ne postoje više nikakve, čak ni formalne prepreke. Bjesomučna pljačka državnih resursa, odnosno građana, sve se više intenzivira. Zemlja se nalazi na ivici potpunog kaosa. Ako ne funkcioniraju parlamenti, ako ne funkcionira izvršna vlast, ako je pravosuđe zarobljeno od etnonacionalističkih lidera, ova zemlja i njeni resursi praktično postaju u potpunosti vlasništvo etnonacionalističkog kartela”, rekao  Blagovčanin, piše klix.ba.