Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač izaslanik Jasmin Duvnjak, prihvaćen je većinom glasova na današnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Ovaj akt je prihvaćen nedavno i u Predstavničkom domu, gdje ga je službeno predložio Klub zastupnika Stranke demokratske akcije, ali još ne može stupiti na snagu jer je danas u Domu naroda odobren i jedan amandman, što tekstove iz dva doma čini različitim.

Stoga je potrebno da se Zastupnički dom sastane još jednom te izjasni o novoj varijanti s amandmanom iz Doma naroda, a ako ga ne odobri, tekst zakona treba usuglašavati zajedničko parlamentarno povjerenstvo.

Amandman prihvaćen u Domu naroda predložili su izaslanici Aner Žuljević i Elmedin Konaković. Suština je da Federalna vlada mora ograničiti rast cijena električne energije gospodarskim subjektima ako na širem tržištu električne energije cijene budu rasle više od 20 posto.

Duvnjakov prvobitni prijedlog je bio da Vlada intervenira posebnom odlukom ako dođe do rasta cijena većeg od 50 posto. Tijekom današnje sjednice, kad su njegov zakon u diskusijama osporavali Žuljević, Konaković, Zvonko Marić, Vibor Handžić i još neki izaslanici, Duvnjak je naknadno predlagao da navedeno ograničenje bude 30 posto, ali je na kraju prihvaćen Žuljevićev i Konakovićev prijedlog.

Prije zakona o električnoj energiji, izaslanici su odobrili godišnje izvješće Regulatornog povjerenstva za energiju u FBiH (FERK), kao i financijski plan tog tijela za iduću godinu.

Sjednica Doma naroda je završena./Fena