Naučnici u Japanu tvrde da su napravili korak naprijed u produljenju životnog vijeka čovjeka i to nakon uspješnog ispitivanja cjepiva protiv ćelija koje doprinose starenju.

Istraživači tokijskog Univerziteta Juntendo su poručili da su ovo spoznali nakon laboratorijskog ispitivanja nad miševima. Sugeriraju kako bi ovo cjepivo moglo pozitivno utjecati na zdravstvena stanja uvjetovana starenjem.

“Možemo očekivati da će se vakcine koristiti protiv aneurizme, dijabetesa i drugih zdravstvenih poteškoća uzrokovanih starenjem”, izjavio je profesor na spomenutom univerzitetu Toru Minamino.

Čelnik Laboratorija za izučavanje raka i starenja Univerziteta Leicester dr. Salvador Macip je ukazao kako su ranija laboratorijska ispitivanja nad miševima pokazala da je moguće onemogućiti umnožavanje ćelija starenja za između 15 i 35 posto. Međutim, još nije utvrđeno koliko dugo to može produljiti životni vijek.

“Ovo je veoma zanimljivo pitanje oko kojeg ne postoji jedinstven stav. Pojedini vjeruju da postoji ‘tvrda’ granica životnog vijeka – pretpostavlja se da je to 130 godina. No, neki smatraju da je besmrtnost ipak moguće ostvariti”, izjavio je Macip.

Prema njegovim riječima, prerano je zaključiti koliko dugo je moguće život produljiti, odnosno da li je moguće biti besmrtan. Očekuje kako se neće još dugo čekati na konačan odgovor na ovo pitanje, piše Euronews.