Požar koji je sinoć buknuo u proizvodnim pogonima fabrike Zaharex kod Srebrenika još uvijek nije u potpunosti ugašen. Jutro nakon nesreće radnici nijemo posmatraju mjesto na kojem su do jučer zarađivali plaću.

KUBAT AUTOMOBILE

Miris paljevine dominira u mjestu Ježinac nadomak Srebrenika, gdje je sinoć izbio veliki požar u tvornici namještaja, madraca i spužve Zaharex.

Pet vatrogasnih ekipa iz Srebrenika, Tuzle i Lukavca nekoliko sati se borilo s vatrenom stihijom, koja je za veoma kratko vrijeme u potpunosti uništila proizvodne sale kompanije, ali i opremu koja se koristila za proizvodnju.

Na zgarištu su se rano jutros okupili radnici koji u nevjerici posmatraju izuzetno tužne prizore. Sasvim razumljivo, većina ih nema snage za razgovor, ali tihim glasom poručuju da su veoma zabrinuti.

“U trenutku nesreće nisam bio na radnom mjestu, ali od kolega saznajem da je vatra buknula za veoma kratko vrijeme i proširila se na cijele sale. Svi smo ubrzo stigli kako bismo pomogli u gašenju i spašavanju onoga što se spasiti može, ali nažalost pomoći nije bilo. Zabrinuti jesmo za radna mjesta, ali naš gazda je uvijek pronalazio rješenja za sve moguće probleme i vjerujem da će tako biti i ovaj put”, kaže nam jedan od okupljenih radnika.

U neposrednoj blizini uništene tvornice nalaze se i građani, a neki od njih sinoć su svjedočili trenucima.

Kako kažu, vatra je gutala sve pred sobom, a poseban strah među mještanima u obližnjim naseljima izazvale su izuzetno jake detonacije koje su se čule u nekoliko navrata.

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice iz Srebrenika javnost su izvijestili da su požar lokalizirali i stavili pod kontrolu sinoć oko 23 sata, uz nadljudske napore. Također, spriječen je i prodor vatre do spremnika s polietilenom, koji su predstavljali veliku opasnost.

Mjesto događaja ovoga jutra osiguravaju policijski službenici, a očekuje se i dolazak nadležnog tužitelja koji će izdati naredbu o obavljanju očevida kada za to u potpunosti budu steknuti uvjeti. Istraga će zapravo jedino i pokazati točan uzrok izbijanja požara. Iznos štete još uvijek zvanično nije utvrđen, ali je pretpostavka da je riječ o milijunskom iznosu.

Izvor