Po treću dozu cjepiva protiv koronavirusa dolaze osobe s narušenim imunosnim sustavom, stariji i zdravstveni radnici koji su se prvi cijepili i sami su narušena imuniteta, kažu u HZJZ-u. Svi koji se žele cijepiti trećom dozom cjepiva protiv COVID-19 infekcije mogu to učiniti dolaskom na cijepni punkt, bilo uz prethodnu narudžbu ili bez najave – ovisno o tome kako je punkt organiziran.

KUBAT AUTOMOBILE

Sa sobom treba ponijeti dokument za identifikaciju, kao i kod cijepljenja prvim dozama. Za imunokompromitirane osobe poželjno je da donesu svoju povijest bolesti, a o dodatnom cijepljenju trebaju se prethodno konzultirati sa specijalistom koji ih liječi koji će procijeniti i kad je najbolje vrijeme za dodatno cijepljenje.

Dodatna doza može se primiti najmanje osam tjedana nakon druge, i to cjepiva Comirnaty (BioNTech/Pfizer) ili Spikevax (Moderna). Kao i kod prve dvije doze, kod osoba s oslabljenim imunosnim sustavom može se dogoditi i smanjeni imunosni odgovor na dodatnu dozu. Stoga bi se trebali i dalje dosljedno pridržavati preporučenih zaštitnih mjera, a važno je da se cijepe članovi kućanstva, zdravstveni radnici koji pružaju skrb i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih osoba kako bi im se pružila neizravna zaštita.

Zdrave osobe se trećom, docijepnom dozom mogu cijepiti ako to žele najmanje šest mjeseci nakon druge doze kako bi produljili djelovanje primarnog cjepiva, ali je preporuka da to bude po isteku osam ili devet mjeseci nakon nje. Osobama koje su preboljele COVID-19 i nakon preboljenja su cijepljene, treća doza nije potrebna.

U Zagrebu je cijepljenje bez najave moguće na Velesajmu u različitim terminima (danas 14.30-19, sutra 8-12), u Školi narodnog zdravlja “Dr. A Štampar” u Rockefellerovoj 4 srijedom 16-20 te u Zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zimmermanova 64a, svaki dan 8-18.

 

Izvor