Svjetski je dan reanimacije. Pod sloganom “Svi građani svijeta mogu spasiti život”, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Saajevo, i djelatnici Doma zdravlja Kiseljak, pokaznom su vježbom obilježili ovaj dan.

KUBAT AUTOMOBILE

Nekoliko ekipa je tako na Trgu kneza Radoje održalo pokaznu vježbu učenicima srednjih i osnovnih škola ali i svim zainteresiranim prolaznicima, omogućivši im tako, da jednog dana i sami budu u prilicu nekome zaista pomoći a možda i spasiti život.


“Nažalost, općina Kiseljak odnosno naš Dom zdravlja, nema ustanovljenu službu hitne medicinske pomoći no cilj nam je u narednim godinama u novoj zgradi koja je u izgradnji, uspostaviti i taj, iznimno važan  dio zdravstvene zaštite. Već smo predvidjeli ogroman prostor u sklopu zgrade koji će biti namijenjen upravo za potrebe hitne pomoći a naši djelatnici redovito pohađaju edukacije baš na ovom polju. Cilj je da ne budemo nijemi pomagači transporta pacijenata nego aktivni sudionici u spašavanju njihovih života” kazao je ovom prilikom dr. Nino Baban ravnatelj Doma zdravlja Kiseljak te dodao kako su i akcije poput današnje dio aktivne edukacije građana koja traje već tri godine.

Kampanju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija, Europski parlament, Međunarodni reanimacijski komitet i Europsko reanimacijsko vijeće, a cilj joj je podići svijest kod građana o važnosti ranog započinjanja reanimacije i pomoći u svrhu spašavanja života.

Naime, 80 posto srčanih zastoja dogodi se izvan medicinske ustanove, a da se BiH nalazi na dnu ljestvice kada se govori o znanju građana o tome kako započeti reanimaciju.

Izvor: www.opcina-kiseljak.org