Papa je zadnjih dana više puta pozvao sudionike klimatskog summita da poduzmu mjere umjesto riječi

Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike koji se sastaju na UN-ovom klimatskom summitu COP26 da poslušaju “vapaj Zemlje i vapaj siromašnih”. Papa, koji se u svome pontifikatu fokusirao na zaštitu okoliša, rekao je na svom blagoslovu na Trgu svetog Petra kako se nada da će sastanak u Glasgowu donijeti učinkovite odgovore i ponuditi konkretnu nadu budućim generacijama.

Papa je posljednjih dana više puta pozvao sudionike klimatskog summita, koji počinje danas, da poduzmu mjere umjesto riječi.

U petak, rekao je radiju BBC, da se sastanak događa u ključno vrijeme zbog pandemije koronavirusa, klimatske krize i problema s opskrbom hranom koji zajedno stvaraju “savršenu oluju koja razara društvo”.

U tekstu objavljenom danas u talijanskom dnevniku Il “Corriere della Sera” Papa je upozorio kako je “vrijeme da djelujemo, da djelujemo zajedno protiv klimatskih promjena, pandemije Covida-19, siromaštva…”.

Istaknuo je te zabrinutosti i tako što je pozvao prisutne da posjete izložbu na Trgu svetog Petra koja se tiče njegove poslanice “Laudato Si” iz 2015. godine po pitanju okoliša, a autor je fotograf iz Bangladeša. Znanstvenici kažu kako će ta zemlja biti jedna od najpogođenijih porastom razine mora.

84-godišnji Papa je nekoliko puta rekao da se nada kako će sudjelovati na summitu COP26, no Vatikan je 8. listopada najavio da će njegovo izaslanstvo predvoditi kardinal državni tajnik Pietro Parolin.

 

 

Izvor