“Naša vojska pažljivo prati situaciju i zadržava punu spremnost usko surađujući sa Sjedinjenim Državama kako bi se pripremila na moguća dodatna lansiranja”, priopćio je stožer južnokorejskih vojnih čelnika

KUBAT AUTOMOBILE

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak s područja svoje istočne obale najmanje jedan balistički projektil, priopćili su dužnosnici Južne Koreje i Japana.

Bilo bi to najnovije testiranje oružja Sjeverne Koreje, koja nastavlja s vojnim razvojem usprkos međunarodnim sankcijama koje su toj zemlji nametnute zbog njezinih programa nuklearnog i raketnog naoružanja.

Jedan balistički projektil lansiran je oko 10,17 sati ujutro po lokalnom vremenu nedaleko Sinpoa, vodećeg središta sjevernokorejske vojne industrije, gdje se nalaze podmornice i oprema za testno ispaljivanje podmorničkih balističkih projektila (SLBM). Sjeverna Koreja je iz toga područja ispaljivala i druge vrste projektila.

“Naša vojska pažljivo prati situaciju i zadržava punu spremnost usko surađujući sa Sjedinjenim Državama kako bi se pripremila na moguća dodatna lansiranja”, priopćio je stožer južnokorejskih vojnih čelnika (JCS).

Japanski premijer Fumio Kishida kazao je da su detektirana dva balistička projektila, ustvrdivši kako je “žalosno” što Sjeverna Koreja posljednjih tjedana provodi niz testnih ispaljivanja projektila.

Predstavnici stotina međunarodnih tvrtki i međunarodnih oružanih snaga okupili su se u Seulu na svečanom otvaranju Međunarodne izložbe zrakoplovstva i obrane (ADEX), najvećem južnokorejskom sajmu vojne opreme, na kojemu se predstavljaju borbeni zrakoplovi nove generacije, jurišni helikopteri, bespilotne letjelice i drugo napredno naoružanje, kao i svemirske rakete i civilni zrakoplovi.

U Seulu se sastaju i šefovi obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana kako bi, između ostaloga, razgovarali o situaciji sa Sjevernom Korejom, izvijestila je novinska agencija Yonhap pozivajući se na izvor iz vlade.

Južna Koreja sprema se u četvrtak testirati svoju prvu svemirsku raketu-nosač domaće proizvodnje.