Na lokalitetu Vlake u Mijakovom Polju pored Tomislavgrada u utorak je izvršena primopredaja radnog zadatka čišćenja i tehničkog izviđanja površina zagađenih zaostalom kazetnom municijom BHMAC KM T ID – 0078 “Vlake”.

KUBAT AUTOMOBILE

Tijekom primopredaje, predstavnik “Norveške narodne pomoći” upoznao je članove Civilne zaštite općine Tomislavgrad s krajnjim granicama očišćene i tehnički izviđene površine na zadatku pod nazivom “Vlake” – Tomislavgrad, površine 67.586,64 m2.

U radom zadatku koji je trajao oko četri mjeseca pronađeno je 88 komada kazetne municije (zvončići), jedna tromblonska mina i 77 krhotina eksplodirane kazetne municije koje su od strane deminera na ovom području, pod upozorenjima javnosti, sustavno uništavane.

Tijekom 1992. godine iz neprijateljskog zrakoplova bačena su ubojita eksplozivna sredstava KB1 ‘zvončići’ koji su uglavnom završili u gustišima i dosta obrasloj vegetaciji oko naselja u blizini Buškog jezera od kojih srećom dosad nitko nije stradao, kazao je Feni pomoćnik načelnika općine Tomislavgrad za Civilnu zaštitu Jozo Jakić.

“Ovom primopredajom, područje koje se vodilo sumnjivim u svezi postojanja minsko-eksplozivnih sredstava sada je očišćeno i slobodno za kretanje i ispašu stoke”, dodao je.

 

 

Izvor