Oni građani kojima je od revakcinacije prošlo više od šest mjeseci, a nisu primili treću buster dozu vakcine protiv covida 19 mogu imati probleme prilikom putovanja u inozemstvo, piše Politika.

KUBAT AUTOMOBILE

Naime, očitavanjem koda na zelenom certifikatu, na ekranu se pojavljuje crveni znak zabrane koji može da sugerira da ovaj dokument u tom slučaju nije validan.

Kako se navedi na sajtu e-uprave, u uputstvu za dobijanje ovog dokumenta koji bi vakcinisanim građanima trebalo olakšati putovanja, crveni status dobijaju osobe koje imaju pozitivan PCR ili antigenski test u posljednjih 14 dana (bez obzira na to da li su vakcinisani ili imaju podatak o preležanoj bolesti), kao i osobe kojima je prošlo više od sedam mjeseci od druge doze vakcine, piše Politika.

Na sajtu Ministarstva vsnjskih poslova jasno je navedeno u koje zemlje građani Srbije mogu da putuju i što je od dokumenata neophodno. U javnosti se neprekidno govori o zelenom certifikatu koji potvrđuje da je neko vakcinisan sa dvije doze, ali i da li je u prethodnom vremenu preležao virus ili bio testiran, kao i da je to dovoljan dokument za prelazak preko granice.

Međutim, nitko od nadležnih do sada nije priopćio da oni koji, iz bilo kojeg razloga nisu primili treću dozu vakcine, imaju “zabranu” prilikom skeniranja zelenog certifikata.