Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija nakon izglasavanja smjene glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić govorio je o daljnjim postupcima i izboru vršitelja dužnosti ove važne funkcije.

Lagumdžija je kazao kako se izbor vršitelja dužnosti očekuje do kraja ovog tjedna.

“Odjel za imenovanje krenuo je u kontaktiranje četiri aktualna zamjenika glavne tužiteljice, jer su oni jedini mogući zamjenici do okončanja natječajne procedure za izbor novog glavnog tužitelja”, kazao je Lagumdžija.

Mogući nasljednici su tako Ismet Šuškić, Ozrenka Nešković, Dijana Kajmaković i Milanko Kajganić. Lagumdžija je kazao kako Tužiteljstvo ne može biti bez glavnog tužitelja.

“Izbor vršitelja dužnosti će biti posljednja točka dnevnog reda, zasjedat će podvijeće i izaći će s prijedlogom. Onda će se glasovati onim redoslijedom kako budu izlagani prijedlozi”, kazao je on.

O razlozima smjene Gordane Tadić kazao je da ne bi govorio o tomu što je presudilo, da je svako glasovao po svom osobnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.

“Na teret su joj stavljani rukovodni prekršaji”, kratko je kazao predsjednik VSTV-a.