Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH na sjednici 30. rujna izglasali su izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, a koje se tiču ispravljanja nepravde prema braniteljimaa.

Predlagači zakona bili su delegati Fahrudin Skopljak (SDA) i Ivo Tadić (HDZ).

– Cilj izmjena je da se popravi nepravda prema sudionicima odbrambeno-oslobodilačkog rata. Da se umanjeni koeficijent za jednu godnu provedenu u vojsci sa pola boda povisi na jedan bod. I da se pomjeri starosna granica za odlazak u prijevremenu mirovinu sa 62 na 58 godina života uz ispunjenje drugih uvjeta – rekao je Skopljak.

Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata bošnjačkog naroda, kazao je kako daju punu potporu usvajanju izmjena Zakona MIO-u.

– Uobičajeno je da sustavne, organske zakone predlaže Vlada zato što takva je praksa u cijelom demokratskom svijetu. Ali događa se da vlada reagira nedovoljno brzo kada je u pitanju potreba građana, u ovom slučaju braniteljske populacije. I ovdje se sada pojavljuju zastupnici, delegati, mi smo najvažnija točka na kojoj se donose odluke od značaja za život svih građana. Tu ne trebamo imati pravdanja. I nema niti jednog razloga da ne stanemo iza branitelja – naglasio je Duvnjak i dodao:

– Dajem punu potporu braniteljima, našim predlagačima. Želim da ovo bude primjer gdje ćemo stimulativno djelovati na Vladu FBiH, da se ne čekaju godine da se greške, propusti, nepravde, promijene. Ne mora se čekati da se mi pojavljujemo kao predlagači, neka nas preduhitre u otklanjanju regulative koje su prepoznate kao diskriminacija.

Ilija Nakić u ime Kluba Hrvata izrazio je punu potporu izmjenama Zakona o MIO-u.

– Izražavam punu potporu našim braniteljima i ovo je ispravka svih onih nepravdi koje su nanesene ovoj populaciji u proteklom vremenu. Ovo neće puno promijeniti stanje u kojem se nalaze branitelji u cjelini, ali smatram da će pregovori, razgovori, udruženja i predstavnika branitelja sa Vladom Federacije o setu zakona koji se tiču branitelja, poboljšati situaciju u kojoj se nalazimo. Ovaj Dom će uvijek misliti na branitelje – poručio je Nakić.

Izmjene Zakona o MIO-u su usvojene jednoglasno.