Cijeli život je radio i štedio – tako u selu Vranci opisuju, kako kažu, neobičnog čovjeka, koji je svom mjestu ostavio bogatstvo

KUBAT AUTOMOBILE

Cijeli život štedio je da bi bogatstvo ostavio svom voljenom Kreševu. Ivo Medić, u svom mjestu poznatiji kao Ivić, ostavio je selu Vranci stotine tisuća KM, a oporukom ih je namijenio za izgradnju puta i druge infrastrukturne projekte u selu. Novac je naslijedila općina Kreševo, a malobrojni mještani ovog mjesta čekaju na izvršenje njegove posljednje želje.

Cijeli život je radio i štedio – tako u selu Vranci opisuju, kako kažu, neobičnog čovjeka, koji je svom mjestu ostavio bogatstvo. U mjestu se nalazi mala zlatna ploča u znak zahvale za ono što je učinio tijekom života.

“Nakon jedne utakmice koju smo gledali krenuli smo kući. Pošto je bio šlogiran i stariji čovjek, mene vodi ispod ruke, ne vidi mosta, ne vidim ga ni ja, upaljač sam upalio. Kaže on meni da će uraditi rasvjetu, ja mu nisam vjerovao pošto je bio malo škrt. I požalim se jednom susjedu koji je s njim baš bio dobar, i kaže on meni je li obećao – ako jeste – onda će uraditi“, ispričao je Pero Medić, javlja N1.

Tužna je priča kreševskog dobrotvora. Kao dječak, on i dvojica braće ostali su bez roditelja. U selu pričaju da im je kozu ujela zmija, djeci nisu davali meso da jedu, pa su se majka i otac razboljeli. Tada, bezbrižni dječak počinje raditi “u najmu”. Za komad kukuruze, dobivao je i batine. Vjeruju Medići da je to bilo presudno za Ivića.

“Oni su bili kod rodbine, a on je bio svugdje po najmovima, tu je svašta prošao. ‘68. ili ‘69. je otišao u Njemačku. I ovdje je stvorio bogatstvo i u to vrijeme, on je Fiću prodao i otišao u Njemačku. Bio je dobar majstor-metaloglodač“, kaže Pero Medić.

U Kreševskom Čeliku bio je šef alatnice, a u Njemačkoj je radio u tvornici medicinske opreme. Proizvodio je zubarska klješta, pincete, sve što je kirurzima potrebno.

“Bio je štedljiv, možda i previše, ali na sebi najviše. Otud i ta sredstva što su ostala. Znalo se za to da je njemu propala štednja, i da je ogroman novac ostao, a sad se došlo do ovih informacija. Iza njega je ostao taj papir, oporuka, da pokloni selu, da ostane, on je govorio u amanet“, ističe Boro Medić.

Iako je u kolovozu obilježena godišnjica Ivićeve smrti, oko njegove kuće još uvijek je pokošeno, a cvijeće posađeno.

“Moja supruga se bori oko toga da to malo ljepše izgleda. Uživa u cvijeću, nije ni meni mrsko zaliti“, kaže za N1 Boro Medić.

Nije im to Ivić obećao, pa Vraničani nisu ni znali da će biti dio oporuke. To im je, kako kažu, priopćio načelnik Kreševa Renato Pejak, koji je potvrdio da su sve pravne radnje oko priznanja oporuke završene.

Koliko je točno Ivo Medić ostavio novca svome selu u općini Kreševo nisu kazali. No prema onome što se doznaje u selu, radi se o mnogo novca čak i za njemačke prilike. Ako bi se preračunalo, moglo bi se reći da se radi o jednoj desetini godišnjeg proračuna općine Kreševo – općine koja nije siromašna.

Izvor