Međunarodna udruga “Interaktivne otvorene škole” (MIOS) Tuzla je proteklog tjedna, u vremenu od 25 – 27. 8. 2021. godine održala XI Međunarodnu konferenciju  za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola na temu: “Servisno-Učenje, model iskustvenog učenja djece u obrazovanju BiH i svijetu”.

Edukaciji su nazočile profesorice Irena Kunštek, Katarina Bešlić i Tina Tomičić iz Kiseljaka.

KUBAT AUTOMOBILE

Konferencija je bila dvodnevnog karaktera i posebno dizajnirana za nastavno osoblje iz 45 osnovnih i srednjih škola iz BiH koje su uključene u projekt “Širenje metodologije Servisnog-Učenja u Bosni i Hercegovini” koji MIOS implementira u razdoblju 2019 – 2021. godine na području BiH.

Oko 70ak sudionika/ca bili/e su u prilici da se osvrnu i reflektiraju na realizaciju prakse Servisnog-Učenja u protekloj školskoj godini, ali i da iznesu svoje prijedloge i korake koje je potrebno poduzeti kako bi osigurali održivost Servisnog-Učenja u školama u BiH.

“Događaj ima za cilj povezivanje dosadašnjeg uratka u projektu na kojem sudjeluje nastavno osoblje iz nekoliko županija. U okviru toga, imali su priliku da urade refleksiju na urađene nastavne prakse ali isto tako razmišljali smo i tražili ideje kako Servisno-Učenje učiniti održivim, nakon ove 2021. godine. Dodatno, nastavnici/e su se naročito posvetili idejama kako osnovati mrežu škola koje rade Servisno-Učenje, zatim razmjeni kako se Servisno-Učenje primjenjuje u procesu nastave i isto tako kako nastavnici/e zamišljaju uspostavljanje nacionalne nagrade za Servisno-Učenje”, istakla je direktorica MIOS-a, Edina Malkić.

Na događaju su nazočili prosvjetni djelatnici/e iz 5 županija: Hercegovačko-neretvanske, Hercegbosanske , Unsko-sanske, Zapadnohercegovačke i Zeničko-dobojske županije kao i predstavnici/e nadležnih pedagoških zavoda koji su nam bili potpora tokom implementacije projekta i davali su nam upute i sugestije na koje načine možemo pružiti nastavnom osoblju metodu Servisnog-Učenja u nastavi.

Na temelju partnerske suradnje koju MIOS Tuzla ima sa Latinoameričkim centrom za Servisno-Učenje i solidarnost (CLAYSS) iz Argentine, svi nazočni su bili u prilici da uživo prate 24. Internacionalnu konferenciju putem live streaming-a koja se održava u organizaciji CLAYSS-a u Argentini.

U narednom razdoblju, planirano je održavanje konferencijskih dana za ravnatelje/ice škola koji/e su uključeni/e u provedbu Servisnog-Učenja.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.