Polazak djeteta u jaslice ili vrtić velik je događaj za cijelu obitelj. Prirodno je da se taj događaj dočekuje s mnoštvom različitih emocija – od uzbuđenja i veselja do zabrinutosti i straha.

U Dječjem vrtiću Čigra ističu kako je na odraslima odgovornost da djetetu stvore što povoljnije uvjete za iskorak u novo okruženje.

Dijete treba biti što spremnije za prelazak iz obiteljskog u vrtićko okruženje. Roditelji djetetu mogu osigurati iskustva zahvaljujući kojima će dijete novu promjenu prihvatiti lakše, brže i pozitivnije, no na vrijeme i tijek prilagodbe djeteta na vrtić utječe niz čimbenika među kojima su stavovi roditelji te dob, zdravstveno stanje i temperament djeteta, istaknula je Ivona Ivić, pedagoginja u Dječjem vrtiću Čigra.

 

Roditeljima je dala četiri savjeta kako početi pripremati dijete za polazak u jaslice ili vrtić.

1. DJETETU JE POTREBNO PRUŽITI ISKUSTVO ODVAJANJA OD RODITELJA

Prije polaska u vrtić djetetu treba osigurati vrijeme kraće separacije tijekom kojega će ostajati s bakom, djedom ili nekom drugom poznatom osobom. Pri odlasku važno je kratko pozdraviti dijete. Dovoljno je da odvajanje traje nekoliko sati, no kroz takva će odvajanja dijete shvatiti da se roditelji uvijek vraćaju po njega. Time dijete stječe povjerenje u vrijeme koje provodi bez njih.

2. SVAKA PROMJENA U SVOJE VRIJEME

Prije samog polaska u vrtić i tijekom prilagodbe na vrtić nije dobro djetetu uvoditi nove navike kao što su odvikavanje od pelena, dude ili dojenja. Najvažniji zadatak u tom razdoblju treba biti odvajanje od roditelja i prilagodba na vrtić.

3. I KOD KUĆE SE MOŽE USVOJITI VRTIĆKA RUTINA

Usvajanje vrtićke dnevne rutine prije adaptacijskog perioda uvelike će pomoći u pripremi djeteta za vrtić. Pod rutinom se podrazumijevaju vremena za obroke, odmor, higijenu, igru i odlazak u park. Rutine djetetu daju predvidljivost, a time i sigurnost. Dijete zna što se od njega očekuje i koji je sljedeći korak, te tako može bolje regulirati svoje ponašanje. Pritom osjeća da se poštuju njegove potrebe te da se o njemu netko brine.

4. KORISTAN JE PRIJELAZNI OBJEKT

Pri polasku djeteta u jaslice ili vrtić dopustite mu da ponese najdražu igračku, dekicu, dudu ili neki drugi predmet koji mu je posebno drag i važan. On će poslužiti kao prijelazni objekt iz obiteljske u vrtićku sredinu. Djetetu će pružati osjećaj sigurnosti i utjehe.

 

 

Izvor