Prigodom obilježavanja 80. obljetnice mučeništva i 10. proglašenja blaženim Drinskih mučenica župa Presvetoga Trojstva u Novom Travniku priredila je prigodni program uz ovu obljetnicu. Danas, kada se obilježava 10. obljetnica beatifikacije Blaženih drinskih mučenica, ubijenih iz mržnje prema vjeri, blagoslovljena je zavjetna kapelica, spomenik i trg Drinski mučenica.

KUBAT AUTOMOBILE

žObljetnici beatifikacije Blaženih drinskih mučenica nazočilo je izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Svečana sv. misu predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

“Danas smo ovdje zato što su Drinske mučenice – pet časnih sestara Kćeri Božje ljubavi na današnji dan prije 10 godina proglašene blaženima i mučenicama Katoličke crkve i istaknute kao primjeri za nasljedovanje. One nisu dopustile da njihova vjernost vrednoti čistoće bude obečašćena, već su zbog ljubavi prema Bogu i svom zavjetu radije prihvatile zemaljsku smrt. Posvjedočile su svoju ljubav prema svom duhovnom zaručniku Isusu, što je najaveći stupanj ljubavi, jer nema veće ljubavi već da položite život za svoje prijatelje. Zato Bog njih preuzvisi i da im ime mučenica, ime koje nose najsjajnije zvijezde na zemlji. Naše mučenice su postale svjedoci Isusovih vrednota i za sve Kršćane trajni svjetionici koji nam pokazuju kako izbjeći opasnosti i zadržati pravi, siguran smjer. Iako su odavno mrtve u svom tijelu i nijeme na usnama svojim primjerom žive i govore vječno. Poštivanje života i dostojanstvo žene vrlo su lako prepoznatljive na primjeru ovih blaženica. Molimo dragog Boga posebice da se po njegovu blagoslovu i po zagovoru blaženica dogodi vrijeme u kojemu nikome i nikada neće biti oduzet život, taj najveći dar Božji koji se može imati na ovoj zemlji. Neka se ugasi svaka mržnja, ugasi svaka zloba i zaustavi svaka zločinačka ruka”, istaknuo je u svojoj propovijedi mons. Vukšić.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je nastup Folklorne skupine Stari hrast 2000.

 

 

Izvor