Unos dovoljno proteina važan je za jačanja metaboličkog zdravlja. Konzumacija prehrane bogate proteinima povezana je s boljim ukupnim metabolizmom.

Ako imate brzi metabolizam, tijelo troši kalorije čak i dok spavate. No ako je metabolizam usporen, troši manje energije i manje kalorija.

Nutricionistkinje Amy Goodson i Lauren Harris-Pincus otkrile su najgore prehrambene navike za metabolizam:

1. Ne jedete dovoljno proteina tijekom dana

Unos dovoljno proteina važan je za jačanja metaboličkog zdravlja. Konzumacija prehrane bogate proteinima povezana je s boljim ukupnim metabolizmom.

Harris-Pincus kaže da nije važno samo koliko proteina jedemo, već je važno i kada ih jedemo.

– Većina konzumira dovoljno proteina, ali ih ne dijele pravilno između obroka i grickalica što je važno za rast i razvoj mišića – kaže ona i savjetuje da unosite najmanje 20 do 25 grama proteina po obroku, osobito tijekom doručka, prenosi 24sata.hr.

2. Preskačete doručak

Ako ste jedni od onih koji ujutro ne doručkuju, možda biste trebali razmisliti i o toj navici.

– Zamislite svoj metabolizam kao vatru, da bi ona gorila, morate ju zapaliti, a doručak čini upravo to – kaže Goodson.

Pokušajte promijeniti rutinu kako biste imali uravnotežen obrok.

– Cilj je pokrenuti metabolizam s doručkom bogatim hranjivim tvarima od vlakana, proteina i zdravih masti – dodaje Goodson.

3. Unosite previše dnevnih kalorija noću

– Naše tijelo voli jesti tijekom dana kada smo aktivniji i trebamo odgovarajuće gorivo. Ne jedemo hranu dok spavamo, jer naše tijelo to ne mora, ali ono što jedemo tijekom dana utječe na naše večernje sate, što opet utječe na naš metabolizam. Kako sunce zalazi, probavni sustav se usporava kako bi se pripremio za san, pa ljudi koji preskaču doručak, jedu malo tijekom dana i navečer konzumiraju veliki dio dnevnih kalorija te tako rade protiv prirodnih bioritmova –  kaže Harris-Pincus.

4. Ne jedete dovoljno vlakana Vlakna su ključna komponenta za metaboličko zdravlje.

Metabolizmu pomažu na dva načina – u procesu probave i održavajući nas sitima.

5. Ne unosite dovoljno kalorija

Ako ne unosimo dovoljno kalorija tijekom dana, to će usporiti naš metabolizam.

– Morate jesti kalorije da biste sagorjeli kalorije i iako je za smanjenje tjelesne težine potreban kalorijski deficit, konzumiranje premalo kalorija može usporiti metabolizam – objašnjava Goodson.

6. Konzumirate previše prerađene hrane

Na metabolizam utječe količina hrane koju jedemo i kada je jedemo, ali i vrsta hrane. Mnogi stručnjaci zato preporučuju ograničavanje unosa obrađene hrane.

– Visoko prerađena pakirana hrana obično se brzo probavlja i nema vlakana, što znači da ne zahtijevaju puno energije za preradu – kaže Harris-Pincus, a piše msn