“Nisu to pobjede od prije 20 godina kad su Schroeder i Merkel pobjeđivali uvjerljivo. Ovo su tanke pobjede i tanki rezultati. Došlo je do novog odnosa snaga na njemačkoj političkoj sceni, koalicija će biti trostrana, vodit će je socijaldemokrati, ali neće se ništa bitno promijeniti u njemačkoj politici prema Europi ili Hrvatskoj”, kaže predsjednik Republike Hrvatske.

O mandatu Angele Merkel kaže: “Dobrih 16 godina, meni je bila u dobrom dojmu. Njemačka sad očito ima orijentaciju prema umjerenim liderima i odmjerenom stilu u politici, s obzirom na sve što im se dogodilo u povijesti.”

Prešutni minusi

Na pitanje o prešutnim minusima kaže kako se njime bave mnoge centralne banke.

“Znam da se HNB time bavi i druge centralne banke. Ali to je toliko političko pitanje da bi trebalo biti posao Vlade, parlamenta. Lijepo je da se centralna banka brine o potrošačima, ali ona bi se trebala baviti stabilnošću banka, a ovo ne ujteče na stabilnost banaka nego na stabilnost ljudi i obitelji. Ako sam ja riješio švicarski franak i oni će ovo. I banka mora zarađivati, došli su od toga da deru ljude do toga da manje zarađuju. Ako im dopustite da rade po svomm, uvijek će vam uzeti. Izmislit će naknade za ustajanje lijevom nogom, desnom nogom…”, govori predsjednik Republike Hrvatske.

Na pitanje o izboru predsjednika Vrhovnog suda, oko čega se nikako ne uspijeva dogovoriti s Vladom, ali ni dobiti većinu u Saboru kaže: “Nema novosti, predlažem da odaberu kandidata, to je dobar prijedlog.”