U Madridu je održana konferencija za medije predstavnika zemalja sudionica u kriminalističkom istraživanju među kojima su i predstavnici hrvatske policije.

Dosad neviđena međunarodna operacija tijela za provedbu zakona u kojoj je sudjelovalo osam zemalja rezultirala je prijavama protiv 61 pripadnika balkanskog narko kartela koji Europu opskrbljuje kokainom.

Protekle je godine proveden niz akcija u okviru Operativne radne skupine između Španjolske, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Država i Kolumbije, uz koordinaciju aktivnosti koju je vodio EUROPOL-ov Europski centar za teški i organizirani kriminal.

Ova izrazito mobilna zločinačka organizacija imale je aktivne ogranke u nekoliko europskih zemalja, a činili su je uglavnom kriminalci iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Europol je Operativnu radnu skupinu osnovao u srpnju 2020. godine s ciljem povezivanja svih uključenih zemalja u koordinaciji zajedničke strategije usmjerene na razbijanje cijele mreže. Od tada Europol kontinuirano osigurava najnovije obavještajne podatke i analize, kao pomoć istražiteljima na terenu, navodi Ravnateljstvo policije u svom priopćenju.

Rezultati koordinirane akcije su: 

Nadležnim tijelima prijavljen je 61 pripadnik, od kojih je 23 uhićeno (13 u Španjolskoj i 10 u Sloveniji)
Zaplijenjeno 2,6 tona kokaina
Zaplijenjeno 324 kilograma marihuane
Zaplijenjeno 612 000 eura u gotovini
Zaplijenjeno 9 luksuznih vozila i 5 motora

Koordinirani udarac

U okviru obavještajnih aktivnosti koje su proveli zajedno sa svojim međunarodnim kolegama, španjolski su istražitelji došli do pouzdanih obavještajnih podataka da je ovaj kartel za proljeće ove godine pripremao uvoz ogromnih količina kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Poduzete su posebne mjere nadzora kriminalaca tijekom njihovih višestrukih putovanja između Španjolske i Južne Amerike kako bi organizirali završne pojedinosti uvoza više od 1,25 tona kokaina.

Istraživanje je dobilo zamah u ožujku ove godine kada su vođe tog kartela otputovali u Španjolsku kako bi se pripremili za dolazak pošiljke kokaina. Te dvije osobe – koje je EUROPOL smatrao visokovrijednim metama, su do tada izbjegavale osobno prisustvovati sastancima kako bi izbjegle policiju.

To je bila predobra prilika za policiju da je propusti: u ranim jutarnjim satima 10. ožujka 2021. godine, pripadnici španjolske nacionalne policije (Policia Nacional) izvršili su istodobne racije u gradovima Tarragoni, Barceloni, Geroni i Valenciji te uhitili trinaest osoba, uključujući dva narkobosa i policijskog službenika koji je surađivao sa zločinačkom organizacijom.

Španjolski istražitelji također su razbili alternativne izvore prihoda kartela, kao što su proizvodnja i trgovina marihuanom i prodaja luksuznih vozila.

U naknadnoj akciji, u svibnju 2021. godine, slovenska nacionalna policija nadležnim tijelima prijavila je 48 ostalih pripadnika organizirane kriminalne skupine zbog uključenosti u raspačavanje kokaina i marihuane u Europi. Od toga je do sada uhićeno ukupno 10 osumnjičenih.

U ovu akciju bila su uključena sljedeća tijela za provedbu zakona:

Španjolska: Nacionalna policija (Policia Nacional)
Hrvatska: Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – PNUSKOK
Srbija: Uprava kriminalističke policije
Njemačka: Savezni ured kriminalističke policije (Bundeskriminalamt), Sjedište policije Frankfurt am Main (Polizeipräsidium Frankfurt am Main)
Slovenija: Nacionalni istražni ured
Bosna i Hercegovina: Federalna uprava policije Sarajevo
Sjedinjene Države: Agencija za suzbijanje droge Sjedinjenih Država
Kolumbija: Nacionalna policija (Policia Nacional)

Ova Operativna radna skupina bila je dio EUROPOL-ove strategije u borbi protiv teškog i organiziranog kriminala koji dolazi sa Zapadnog Balkana, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.