Predsjednik BOSS-a i odvjetnik Mirnes Ajanović podnio je kaznenu prijavu Kantonalnom tužiteljstvu KS protiv ministra zdravstva KS Harisa Vranića.

Ajanović je to, kako kaže, uradio zbog Vranićeve izjave da neće imati suosjećanja za građane koji se ne žele vakcinisati i koji, kako navodi pružaju otpor.”Time je najavio zabranu ulaska u uslužne i javne objekte tim građanima, što je javno podržano od strane premijera Vlade KS Edina Forte, a koji su prijavljeni zbog kršenja članka 383. Kaznenog zakona FBiH – Zloupotreba položaja, u vezi sa člankom 28. KZ FBIH – Pokušaj, sve u vezi sa člankom 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH”, kaže Ajanović.

KUBAT AUTOMOBILE

Kako kaže Ajanović, najava diskriminacije građana od strane ministra Vranića i premijera Forte za ishod bi imala nezakonito različito postupanje prema građanima davajući prednost vakcinisanim građanima, a ograničavajući u pravima građane koja nisu vakcinisani, iako vakcinacija nije pravno obavezujuća bilo kakvim propisima.

“Diskriminacijom se krši pravo na slobodu kretanja kao temeljno ljudsko pravo čije je kršenje zabranjeno i Zakonom o zabrani diskriminacije BiH. Ministar Vranić i premijer Forto i drugi članovi Vlade KS, uključujući i ostale razine vlasti, odgovorni su za katastrofalnu organizaciju vakcinacije protiv koronavirusa, te je njihova prijetnja građanima još jedan pokazatelj da se Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina mora osloboditi od represivne političke bande”, upozorio je Ajanović.

Podsjećamo, ranije je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto nagovijestio da će nevakcinisanima ulaz biti zabranjen u većinu kantonalnih institucija, a Vranić je naveo kako će ulazak u zatvorene objekte biti dozvoljen uz predočavanje dokaza o vakcinaciji.

Vranić je naglasio da neće biti “sentimenta za one koji imaju otpor prema tim mjerama”.

 

Izvor