Predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika Lidija Bradara i Marina Pendeš, izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, na danas održanoj 18. sjednici govorile su o otežanom ulasku stranaca u Bosnu i Hercegovinu te o javnom RTV servisu na hrvatskom jeziku.

Danas je u Sarajevu održana 18. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Izaslanica iz reda hrvatskog naroda Marina Pendeš (HDZ BiH) uputila je pitanje Vojinu Mitroviću, ministru komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, o tome kakve se trenutno radnje poduzimaju na upućivanju u proceduru Zakona o javnom RTV sustavu u Bosni i Hercegovini, kojim bi Hrvati kao konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini konačno dobili javni RTV kanal na svom jeziku. Izaslanica Pendeš mišljenja je kako je krajnje vrijeme da se učini nešto po ovom pitanju te otkloni dugogodišnja nepravda prema Hrvatima u BiH.

“Nisam zadovoljna uređivačkom politikom na javnom RTV sustavu u Bosni i Hercegovini. Ako se nalazite u inozemstvu i pratite televizijski program naših državnih emitira, vi ne možete imati dojam da tu žive Hrvati, da imaju odgovarajuće potrebe u smislu prezentiranja svojih vjerskih, kulturnih i nacionalnih pitanja. Često se događa da nitko od Hrvata nije pozvan u određene televizijske emisije, a kamo li da postoji uređivački sadržaj koji će prezentirati postojanje Hrvata kao jednog od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini koji tu živi od 7. stoljeća”, kazala je izaslanica Pendeš.

Predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH Lidija Bradara (HDZ BiH) govorila je o pojednostavljenju procedure za ulazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu, s ciljem otklanjanja zahtjevnih uvjeta koji se nalaze u Odluci o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, te zatražila informaciju i predložila izmjenu ove Odluke s kojom bi državljani Bosne i Hercegovine, turisti i drugi imali olakšan ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

“Uslijed pandemije izazvane koronavirusom, gospodarstvo Bosne i Hercegovine trpi posljedice zbog otežanog ulaska stranca u Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, gospodarstvenici, ugostitelji, javna poduzeća, poput zračnih luka, dostavljali su inicijative za pojednostavljenje procedura za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Ministarstvo pravde BiH je još 22. travnja uputilo inicijativu za izmjenu i dopunu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Spomenuti uvjeti odnosno procedura podrazumijeva, parafrazirat ću, osim negativnog PCR testa, stranci i svi oni koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu trebaju imati i negativan antigenski test. Također, navedene osobe moraju imati i potvrdu o cijepljenju, te kao što je u svim zemljama u okruženju i Europskoj uniji, potvrdu kojom se potvrđuje da je putnik prebolio ovu bolest”, kazala je predsjednica Bradara zatraživši konkretnu informaciju od Vijeća ministara BiH o tome što je poduzeto s ciljem digitalizacije sustava kojim bi se omogućio olakšan ulazak u Bosnu i Hercegovinu, a znajući da je Europska unija već ranije osigurala 9 milijuna eura za ovaj projekt.

 

Izvor