“Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće”, rekao je Bićo

Cijene kukuruza u BiH i dalje rastu, pa je za 100 kg kukuruza potrebno izdvojiti dvije marke više nego prije 15 dana, a pretpostavlja se da će u narednom razdoblju cijene i dalje rasti.

Poljoprivrednici ističu kako je rast cijena na međunarodnom tržištu jedan od značajnijih faktora koji je umnogome utjecao na kretanje cijena na domaćem tržištu.

Kako su rekli iz jedne banjolučke poljoprivredne ljekarne, cijena merkantilnog kukuruza iznosi 0,54 KM po kilogramu, te je za 100 kg trenutno potrebno izdvojiti 54 KM, pišu Nezavisne novine.

“Do prije 10-15 dana za 100 kilograma bilo je potrebno izdvojiti 52 KM, što je za dvije KM manje nego sada”, kazali su ove poljoprivredne ljekarne, dodajući da cijene rastu već nekoliko mjeseci.

Ističu kako je krajem prošle godine cijena za 100 kg kukuruza iznosila 45 KM, nakon čega je ubrzo opet porasla za dvije marke, te od tada ide ka gore.

Iz još jedne banjolučke poljoprivredne ljekarne ističu kako je kukuruz poskupio, te ga zbog toga ne nabavljaju već 15 dana.

“Ne znamo kada ćemo imati kukuruz u ponudi. Ne isplati nam se nabavljati jer je cijena znatno porasla”, kazali su iz ove ljekarne.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, za Nezavisne kaže kako na povećanje cijena utječe velika potražnja kukuruza na svjetskom tržištu.

“Cijena je na svjetskom tržištu i burzama u stalnim oscilacijama. Malo miruje, pa pada, pa raste. Tako se ponašaju i naši ljekarnici i jasno je da je prodaja na malo uvijek podložnija promjenama”, rekao je Marinković.

Dodaje da je takav trend, te da se potražnja kukuruza na svjetskom tržištu odražava i na domaće tržište, prilikom čega dolazi do određenih poremećaja u cjenovnicima.

“Mislim da to neće trajati dugo, jer su stigli ljepši dani, sjetva je obavljena na popriličnom broju površina i stanje usjeva prerano posijanih žitarica je ipak zadovoljavajuće”, ističe Marinković.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH je potvrdio da je situacija u FBiH ista kao i u Republici Srpskoj.

“Cijene žitarica rastu iz dana u dan i očekuje se da će rasti i ubuduće”, rekao je Bićo.

On naglašava da je BiH zemlja apsurda jer kukuruz koji se uvozi plaća se po mnogo većoj cijeni, dok su domaći proizvođači ugroženi, jer ne mogu prodati svoje proizvode po realnoj cijeni.

www.vecernji.ba