U organizaciji HKD Napredak, podružnica Kiseljak večeras je u izložbenom paviljonu Srednje škole Ivan Goran Kovačić Kiseljak, otvorena izložba u čast nedavno preminulog umjetnika, Sekule Dugandžića, največeg slikara naive u Bosni i Hercegovini.
Na izložbi pod nazivom “Umjetnici za Sekulu Dugandžića” predstavilo se 38 umjetnika sa svojim djelima. Izložbu je otvorio dopredsjednik HKD Napredak, Josip Križanović.

KUBAT AUTOMOBILE

Sekula Dugandžić rođen je 6. siječnja 1935. godine u Lepenici. Još od ranih dana djetinjstva počeo je crtati i slikati, a svoj talent otkrio je u osnovnoj školi. U početku su mu naročito bliski bili seoski motivi, te se time i najviše bavio. Bio je vozač teretnih kamiona, a velika životna želja bilo mu je slikanje, pa ubrzo počinje slikati akvarelom i tempera bojama. Njegovi radovi došli su do Afana Hozića, profesora na likovnoj akademiji u Sarajevu, koji je među prvim primijetio veliki talent koji posjeduje ovaj slikar. U svom dugogodišnjem umjetničkom djelovanju izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama.
Za svoje radove Sekula, vrsni slikar naive, dobio je brojne nagrade i priznanja. Prvu ozbiljniju nagradu dobio je u Italiji, a on i njegove slike obišle su svijet. Bio je i u Nizozemskoj, Njemačkoj, Brazilu, Engleskoj i SAD-u. Prvu samostalnu izložbu imao je u Kiseljaku 1967. godine. Sekula je preminuo koncem mjeseca ožujka u 87. godini života.

Kiseljak.info