“Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan… stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”, rekao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vojske Republike Srpske, kako takve izjave koje bi vodile “odvajanju jednog od entiteta u BiH” nisu korisne za odnose među narodima.

“Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan… stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda”, rekao je Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima, nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine.

Dodik je u ponedjeljak navečer ponovo zaprijetio da će vlasti Republike Srpske nastaviti s konkretnim koracima “demontaže” nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

Plenković je rekao da bilo kakve izjave koje bi vodile “separatizmu ili odvajanju jednog od entiteta od BiH” nisu “korisne ni blagotvorne za odnose među narodima”.

Hrvatski je premijer najavio i da će se u četvrtak susresti s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom prigodom otvaranja mosta Svilaj na koridoru Vc i “tamo ćemo razmijeniti mišljenja. Pozicija Hrvatske je uvijek čvrsta i jasna”, istaknuo je.

Dodik je u ponedjeljak u Banjoj Luci rekao da će predložiti “da se kroz rušenje zakona o vojsci (BiH) u roku od nekoliko mjeseci formira vojska RS”.

Ustvrdio je da RS ima ustavno pravo na svoju vojsku pa će to i iskoristiti, najavljujući tako zaoštravanje sadašnje političke krize u BiH, u kojoj su trenutačno zbog bojkota srpskih dužnosnika blokirani Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i oba doma državnog parlamenta.

Tim bojkotom vlasti RS žele ishoditi poništenje odluke o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH jer smatraju da je on na tu dužnost postavljen nezakonito, odnosno kako je o tome trebalo odlučivati u Vijeću sigurnosti UN.

Jedinstvene oružane snage BiH uspostavljene su u siječnju 2006. ,kada su ukinite vojske dva entiteta. Ta je integracija provedena uz snažno zalaganje dužnosnika međunarodne zajednice u BiH uključujući tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, a parlament BiH u listopadu 2005. donio je zakon o obrani kojim je definirana uspostava jedinstvenih oružanih snaga kao jedine legalne vojne sile na teritoriju države.

Izvor