Povod hitnom sastanaku bilo je pismo anesteziologa KCUS-a upućeno direktorici Sebiji Izetbegović

Nakon nekoliko dramatičnih dana i noći jučer ujutro u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan je hitan kolegij zbog respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

KUBAT AUTOMOBILE

Povod hitnom sastanaku bilo je pismo anesteziologa KCUS-a upućeno direktorici Sebiji Izetbegović.

“Raport” je iz tri različita izvora sa KCUS-a dobio nezvanične informacije o tome šta se događalo.

Naime, već nekoliko dana je smrtnost pacijenata s koronavirusom ogromna, a kao jedan od mogućih razloga u pismu se spominju respiratori ACM812A, odnosno oni respiratori koji su nabavljeni preko poduzeća „Srebrena malina“, kao i problemi s kisikom, o čemu je Raport već izvještavao.

U suštini ova dva problema su usko povezana.

Kako smo već objavili, sporni respiratori troše više kisika nego drugi, kvalitetniji, jer nemaju u sebi ugrađen kompresor. Pored toga “nisu predviđeni za anesteziološki tretman oboljelih od korone, nego se radi o transportnim uređajima za vozila hitne pomoći ili kratkotrajni tretman u bolničkim uvjetima.“ Takvo tumačenje dali su iz certificiranog poduzeća Verlab. S druge strane, sustav snabdijevanja kisikom na KCUS-om je u lošem stanju.

Ti problemi, koji mogu utjecati na smrtnost pacijenata, bili su povod da anesteziolozi upute pismo direktorici Izetbegović u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora.

Oni su naveli da se respiratori ne mogu koristiti u liječenju teških bolesnika, osim u krajnjem slučaju za kratkotrajnu potporu.

Prema informacijama Raporta, jučer ujutro je menadžment KCUS-a razmatrao da iz upotrebe povuče sporne respiratore, ali do toga još uvijek nije došlo. Da se sporni respiratori još uvijek koriste, potvrđeno nam je u kratkom odgovoru iz Press službe KCUS-a na naš upit.

Zašto je KCUS uopće odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon?

Odgovor bi mogao biti izravno povezan za sudskih procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Milićević na Sudu BiH.

Naime, profesorica Izetbegović je tijekom svog prošlotjednog svjedočenja u ovom procesu navela kako je KCUS stavio u pogon sporne respiratore i da su oni ok.