Hrvatska – Angola 28:20 (12:11)

ALEKSANDRIJA Dvorana Borg Al Arab. Bez gledatelja. Suci: Belkhiri i Hamidi (Alžir)

HRVATSKA: Pešić (7+1), Šunjić; Marić 4, Duvnjak, Mandić 1, Horvat 1 (1), Kević 1, Šarac, Štrlek 2, Čupić 6 (3), Musa, Mamić 4, Šebetić 1, Brozović 2, Mamić, Jaganjac 1, Martinović 5 (1). Izbornik Lino Červar

ANGOLA: Muachissengue (6+1), Gouveia; Quitongo, Aguiar, Teca 3, Hebo 1, Lopes, Pasqual 1 (1), Maneco 2, Nascimento 3, Tati 2, Chicola 1, Panzo, Pestana 2, Antonio 1, Ferreira 4. Izbornik Jose Perreira

SEDMERCI: Hrvatska 7 (5), Angola 4 (1). ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Mamić 24, Brozović 38, Musa 46, Šarac 47, 52, Martinović 57), Angola 14 minuta (Pestana 5, Ferreira 5, 33, 50 ck, Chicola direktni CK 38, Antonio 53, Aguiar 58). IGRAČ UTAKMICE: Ivan Čupić.

Imamo prvu pobjedu na SP, svladali smo Angolu. Iskreno, drugo nismo ni očekivali. Daj Bože da sve to bude portugalska priča iz 2003. kada smo nakon poraza od Argentine gubili od Saudijske Arabije, dok nam se nije ‘otčepilo’. I onda je sve krenulo… Vidjet ćemo protiv Katara. Koliko god bili u šoku od Japana, nismo sumnjali u pobjedu protiv Angole.

Prvo poluvrijeme teška muka, veliki grč, sve kao posljedica onog nesretnog Japana na startu prvenstva. Červar je naglasak stavio na obranu. Bila je to naša klasična 5-1 na neklasični način bez Mandića i desnog vanjskog. U obrani je desnu stranu zatvorio Brozović, pa se postavilo pitanje zašto je to radio Horvat protiv Japana, a na Mandićevoj strani to je radio Mamić, dok je na kraju bio ŠtrlekKević je mjesto Brozovića ulazio u napad, koji se kretao kao po iglama. Bili smo vrlo spori, ali ni Angola nije Japan.

Želja je bila sa dva visoka i snažna halfa spriječiti šut Angolanaca, ali ta obrana 5-1 djelovala je vrlo mekano, nije bilo pravog prekršaja, pa se ‘pucalo’ prvo na Ferreiri na lijevom vanjskom, pa na desnom Pestani, pa Teci s crte. Angola se ravnopravno nosila s Hrvatskom, a da stvar bude gora naš napad je opet dosta promašio. Kević je igrao desnog vanjskog, jer ne možemo miejnjati više igrača obrana – napad, sve je to djelovalo totalno disharmonično, pa je u svemu tome bilo nemoguće uloviti ritam koji smo željeli. Tu i tamo je Štrlek odletio i zabio kontru, no i njega je veliki golman Angole uspio usporiti.

Postali smo opasniji ulaskom Martinovića u napadu, Duvnjak je otišao na klupu, jer smo shvatili da nema smisla trošiti ga protiv Angole punu minutažu. Mjesto prednjeg je preuzeo prvo Štrlek, pa Marić, puno je tu bilo traženja obrane u kojoj, zanimljivo, nije bilo njene najjače karike, uz Duvnjaka u posljednje vrijeme, Davida Mandića. No, nismo imali ritma, čak ni kada je Pešić po broju obrana ulovio angolanskog vratara kompliciranog prezimena.

Nismo bili svoji i Angola se pristojno nadigravala s nama. No, ako ništa, bili smo dosljedni, nismo zbog slabijeg napada srušili obranu i obrnuto. Trebalo nam je samo malo više hrabrosti, a vidjelo se kod izlaska na teren da su lica više smrknuta nego raspoložena. Morat ćemo to promijeniti, jer nema nijednog razloga za strah. Kević je sasvim pristojno zamijenio Duvnjaka, Mamić je zabijao izvana, bilo je i dobrih stvari. Šteta da nam je taj Japan toliko razbio sigurnost, jer je Katar pokazao da se samo s malo strpljenja i mirnoće može uspjeti protiv njih.

U drugom dijelu povukli smo se u obranu 6-0, pliće, pustivši više rizika Angoli. Pa smo im ubrzo vratili 5-1, po čemu je vidljivo bilo da im želimo razbiti ritam nadigravanja. Pa, opet malo 6-0, pa 5-1… No, teško je išlo opuštanje, grč je dominirao. Trebali su nam laki golovi za to, a mi smo se hrvali. Sva sreća, Duvnjaka u svemu tome nismo trošili. Onda su nas alžirski suci izbacili iz takta s nekoliko nemogućih odluka, ne davši da se odvojimo. Alžirci sude susret europske i afričke selekcije? E moj IHF, kud još uče na nama, tu još i bruse autoritet kojeg nemaju, strašno.

Angola se umorila, naša obrana je bila sve bolja i prednost je rasla. Nagurali smo je na osam razlike na kraju, a nismo se opustili. Valjda ćemo i to uskoro. Mladi nude nadu…

U drugom susretu 2. kola Katar je svladao Japan sa 31-29, pa nakon dva kola Katar vodi na ljestvici s četiri boda, Hrvatska je druga s tri, Japan treći s jednim, a Angola posljendja bez bodova. Za dva dana Hrvatska će u 3. kolu igrati protiv Katara od 18 sati susret za prvo mjesto u skupini.