Danas je u Busovači obilježena 28. obljetnica osnutka brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski“ i 26. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača.

Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, a zatim je služena i sveta misa za hrvatske branitelje u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog.

Uz obitelji poginulih, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata i pripadnike Oružanih snaga BiH, u obilježavanju ove značajne obljetnice sudjelovalo je i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

„Svaki put kad dođemo ovdje odati počast poginulim braniteljima, želimo isto tako zahvaliti svim braniteljima koji su živjeli i obranili ove prostore i uspjeli da sačuvamo živote i naše domove. Zasigurno svi mi koji se bavimo javnom djelatnošću kao što je politika osjećamo jednu veliku odgovornost da ono što su obranili branitelji sačuvamo u političkim okolnostima. Nikad nije lakom a u ratu je bilo posebno teško, tada su izgubljeni mnogi životi. I danas imamo neke specifične okolnosti, ali jasno je da se uvijek mora braniti demokracija i sloboda hrvatskog naroda i sve ono što su oni postigli“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije.

Uz predsjednika Federacije BiH Marinka Čavaru, obilježavanju 28. obljetnice osnutka brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski“ i 26. obljetnice osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB ŽSB nazočili su i: predsjednica OO HDZ-a BiH Busovača i ministrica financija u Vladi ŽSB Mirjana Plavčić, predsjednik Općinskog vijeća Busovača i predsjednik OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača Josip Mravak, predsjednik Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB Drago Smoljo, savjetnik Predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB Busovača Anto Jurić, predsjednik Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Busovače Goran Jurić, te članovi OO HDZ-a BiH Busovača i članovi braniteljskih udruga.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača Marinko Ćosić pozdravio je nazočne u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Busovača.

„Na današnji dan, prije 28 godina, dobivanjem ustrojbene knjige iz Glavnog stožera HVO-a, službeno je osnovana brigada „Nikola Šubić Zrinski“  Busovača. Naša brigada je bila jedna od najboljih brigada HVO-a , tome sam i sam svjedočio. Iako brigada više službeno ne postoji, ona će i dalje biti u našim srcima i srcima naše djece“, kazao je predsjednik Udruge Marinko Ćosić.