“Efikasnost je podjednaka bez obzira na dob ispitanika, rasu ili etničko podrijetlo. Uočena efikasnost kod odraslih osoba starijih od 65 godina viša je od 64 posto”, navode u zajedničkom priopćenju Pfizer i BioNTech

Američka i njemačka tvrtka koje skupa razvijaju cjepivo protiv covida-19 objavile su rezultate konačne analize 3. faze ispitivanja svog cjepiva.

Pfizer je objavio da je zabilježeno 170 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega 162 kod osoba koje su primile placebo, javlja CNN.

Riječ je o brojkama koje pokazuju uspješnost kod 95 posto osoba koje su cijepljene, čak i kod starijih osoba, sve skupa bez nuspojava koje bi bile takve ozbiljnosti da bi predstavljale opasnost po cijepljene osobe, prenosi N1.

Ovakvi podaci pokazuju veću uspješnost čak i od preliminarnih podataka, objavljenih ranije ovog mjeseca, o uspješnosti od najmanje 90 posto. Ovim podacima Pfizer i BioNTech odgovaraju na niz pitanja koja su kao otvorena nakon objave privremenih rezultata isticali znanstvenici diljem svijeta.

“Efikasnost je podjednaka bez obzira na dob ispitanika, rasu ili etničko podrijetlo. Uočena efikasnost kod odraslih osoba starijih od 65 godina viša je od 64 posto”, navode u zajedničkom priopćenju Pfizer i BioNTech.

“Tijekom ispitivanja zabilježeno je 10 ozbiljnih slučajeva covida-19, od čega je devet bilo iz skupine placeba, a jedan u skupini cijepljenoj s BNT162b2”, stoji u priopćenju.

Obje kompanije su konstatirale da neovisna skupina koja prati razvoj njihovog cjepiva nije uočila biti izvijestila o ikakvim zabrinutostima zbog sigunornosti cjepiva.

Također su navele i to da je jedina nuspojava koja je označena po ozbiljnosti stupnjem 3, bila umor, i to kod dva posto cijepljenih nakon prve doze cjepiva, te kod 3,7 posto ispitanika nakon druge doze. Izričito se navodi i to da starije osobe nisu trpjele češće nuspojave od ostalih ispitanika, te da je i kod njih bila riječ o blagim nuspojavama.

Pfizer je naveo da će od američkih nadležnih institucija (FDA) odobrenje za ovo cjepivo tražiti tijekom nekoliko narednih dana. “Ove podatke ćemo prijaviti i kod drugih regulatornih agencija diljem svijeta”, naveo je Pfizer, a u pripremi je i poseban znanstveni članak o ovom cjepivu, službeno objavljen kako bi se s detaljima javnost upoznala globalno.

 

 

Izvor