– Nekadašnji pripadnik Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a BiH Edin Garaplija dopunio je kaznenu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih, obuhvativši saznanja o još dvije osobe koje su obavljale visoke pozicije u Agenciji za istraživanje i dokumentaciju (AID) i bile dio ove organizirane kriminalne grupe, piše sarajevski Avaz.

Kako se navodi, dopuna kaznene prijave odnosi se na organizirani kriminal, politička ubojstva i druga kaznena djela, a podnesena je 27. svibnja protiv čelnika SDA Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ademovića, nekadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Mehmedagića, nekadašnjeg pripadnika parapolicijske jedinice “Ševe” Herende i drugih.

Garaplija je, prema navodima Avaza, u dopuni prijave obuhvatio saznanja o dvije osobe koje su obavljale visoke rukovodeće funkcije u obavještajnoj agenciji AID i s Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagićem, Herendom i drugima bili dio ove organizirane kriminalne grupe.

Garaplija je rekao da je putem Federalne uprave policije dostavio nadležnom tužitelju dodatnu informaciju o utjecaju Ademovića na svjedoke, koji je u jednom medijskom obraćanju “izravno utjecao na dalji tijek istrage”. U izjavi za Avaz rekao je kako je Ademović “prijetio da će ga tužiti za lažno prijavljivanje, što predstavlja izravan utjecaj na njega kao svjedoka i podnositelja kaznene prijave”. Navodeći da je prijetnje shvatio ozbiljno, Garaplija je istaknuo da Ademović “kao lice na vlasti još kontrolira određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze”.

“Njegov brat je zaposlen u jednoj državnoj policijskoj agenciji, a kum vlasnik agencije za osiguranje. Јa se zvijeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu”, dodao je Garaplija.

U kaznenoj prijavi Garaplija je naveo da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i drugi 1996. godine pristupili grupi za organizirani kriminal. Kako navodi, zajedno su djelovali “s ciljem činjenja više kaznenih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiteljima, propuštanja i nečinjenja, iako su u skladu sa službenim dužnostima kao vršitelji visokih izvršnih i zakonodavnih dužnosti u BiH bili obvezni da provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih kaznenih djela”.

U prijavi se dalje navodi da su svi oni “prikrili kaznena djela terorizma i ubojstava vršitelja najviših sigurnosnih dužnosti u Federaciji BiH, koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije Ševe i druga NN osoba”.