Prekid opskrbe električnom energijom u Bosni i Hercegovini izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja u regiji. Hrvatski operator prijenosnog sustava trenutno radi analizu u suradnji s operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok ovog prekida.

Prema informacijama koje prenosi HINA iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, incident je započeo u Crnoj Gori, nakon čega se prekid struje proširio na Bosnu i Hercegovinu te naposljetku na Hrvatsku. Ovo je prvi put da je prekid električne energije ovakvih razmjera pogodio ove tri države istovremeno.

Iako uzrok još uvijek nije službeno potvrđen, preliminarne pretpostavke ukazuju na to da su visoke temperature dovele do povećane potrošnje električne energije, što je izazvalo preopterećenje i pad sustava. Stručnjaci trenutno istražuju sve moguće scenarije kako bi se osiguralo da se sličan incident ne ponovi u budućnosti.

Dispečeri iz pogođenih država trenutno komuniciraju i koordiniraju napore kako bi izradili plan sanacije. Zbog međusobne povezanosti prijenosnih mreža, nijedna zemlja ne može potpuno izolirati svoj sustav opskrbe električnom energijom.

“Ovakvi incidenti pokazuju koliko je važna regionalna suradnja i koordinacija u održavanju stabilnosti energetskih sustava,” izjavio je glasnogovornik Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

Kako javlja klix.ba od

13:35:

Pojedini dijelovi Olova, Sarajeva i drugih mjesta javljaju da je došlo do obnove snadbijevanja električnom energijom