Premijera dokumentarnog filma pod nazivom “Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini” održana je sinoć, 14. lipnja 2024. godine, u velikoj dvorani župnog ureda Župe sv. Ante Padovanskog u Busovači
Ovaj iznimno važan dokumentarac donosi svjedočanstva preživjelih hrvatskih branitelja s prvih crta obrane Busovače, Viteza, Travnika i cijele Lašvanske doline, pružajući dubok uvid u hrabrost i odlučnost onih koji su branili svoje domove i obitelj.
Prije same promocije filma, nastalog u produkciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, u 18:30 sati održano je polaganje vijenaca na Središnjem spomen obilježju palim braniteljima u Busovači, odajući počast svim poginulim braniteljima i drugim žrtvama rata. Ovaj trenutak sjećanja i zahvalnosti podsjetio je prisutne na žrtve koje su podnijeli naši hrabri branitelji i njihovu neizmjernu hrabrost u težnji da sačuvaju svoje domove i obitelji.
„Skoro 30 godina isprazno pričamo kako se nešto treba dokumentirati, ponešto napisati. Trideset godina pričamo, a sve te naše riječi odoše nepovratno u vjetar. Tome je došao kraj. Večerašnji dokumentarni film je prvo dokumentirano video djelo nastalo u našoj produkciji, ovdje u Središnjoj Bosni, i kao takav ostat će trajan dokument. Dokument koji svjedoči istinske priče o tome što se događalo u Busovači i u Središnjoj Bosni tijekom Domovinskog rata,“ naglasio je u pozdravnom govoru predsjednik Udruge dragovoljaca, Marinko Ćosić.
„Mi koji smo preživjeli linije i rat imamo odgovornost za čuvanje povijesti i prošlosti te da s vremenom prenesemo i sačuvamo ono što pamtimo i što smo osjetili na svojoj koži. Dužni smo širiti istinu, gajiti uspomene i sjećanja. Svjedoci ne lažu, sve ostalo je nebitno. Ako ne vjerujemo svjedocima, kome ćemo vjerovati?“ dodao je Ćosić.
Premijeri filma „Kako smo se obranili u Lašvanskoj dolini“ nazočili su i brojni politički i društveni dužnosnici. Među njima su bili Marinko Čavara, dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH, Mirjana Plavčić, ministrica financija ŽSB, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Marko Šantić, predsjednik OV Busovača, Nikica Tomić i Drago Smoljo, predsjednici državne i županijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, fra Zoran Jaković, busovački župnik, ujedno i domaćin, kao i brojni drugi.
Podršku premijeri filma dala je i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB. Njen predsjednik, Nikica Tomić, pohvalio je trud onih koji su dali sebe i svoje vrijeme da nastane ovaj dokumentarac. Kako je rekao, Udruga na čijem je čelu i u budućnosti će podržavati ovakve i slične projekte.
Riječi pohvale o filmu imao je i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Republike Hrvatske.
„Niti jedna knjiga, niti jedan film u svom sadržaju ne može prikazati sve ono što se događalo i kroz što ste prošli tijekom rata, ali može biti početak i poticaj da se sjećanja trajno zapišu i budu sadržaj o istini za sve buduće generacije. Siguran sam kako je ovaj film početak naše suradnje i kako ćemo napraviti sjajne priče ovdje u Središnjoj Bosni,“ naglasio je Nazor.
Stožerna stranka Hrvata u Bosni i Hercegovini, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, podrška je pozitivnim pričama i projektima pa tako i ovom. U svome govoru to je potvrdio Marinko Čavara, dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ujedno i član Predsjedništva HDZ-a BiH.
„Ne trebamo nikad zaboraviti zahvaliti svim našim braniteljima koji su dali živote da možemo opstati na ovim prostorima. Na nama je da čuvamo njihove uspomene, uspomene na našu povijest i na nama stoji budućnost svih onih koji će živjeti iza nas. Čestitam autoru i producentima na tome što su se potrudili i usudili uraditi jedan ovakav hvale vrijedan film,“ istaknuo je Čavara.
U ovom filmu, u kojem govore branitelji HVO-a Šimun Pušić, Niko Marijanović, Mladen Popović, Anto Maleš, Slavko Križanac i Dalibor Nikolić, protkane su emocije i bolna sjećanja na nekoliko ključnih događaja i zločina koji su se odvili na našem prostoru. Spomenuti sudionici dokumentarnog filma u intervjuima govore o tome što su proživjeli na Busovačkim stajama, Galici, Buhinim kućama i drugim mjestima, u borbama i zločinima koje su počinili pripadnici Armije BiH, JNA i drugih paravojnih snaga.
Svima njima su nakon premijere filma uručene prigodne zahvalnice, a pored njih zahvalnicu je dobila i hrabra medicinska sestra Katarina Grgić Martinović. Zahvalnice za podršku filmu dobili su i dopredsjedatelj ZD PS BiH Marinko Čavara, ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić te Dario Plavčić.
Ova premijera, osim što je bila prilika za sjećanje na prošlost, na trenutke boli, ali i prkosa i ponosa, također je istaknula važnost čuvanja naše povijesti i zahvalnosti prema onima koji su dali svoje živote za slobodu i sigurnost našeg naroda.