Osnivač WikiLeaksa Julian Assange napustio je zatvor u Velikoj Britaniji nakon što je sa SAD-om postigao sporazum o priznanju krivnje zbog optužbi za špijunažu.

Assange je pristao priznati krivnju po jednoj točki kaznenog djela, koja se tiče dobivanja i otkrivanje povjerljivih dokumenata koji se tiču američke vojske i sustava nacionalne sigurnosti.

Assange bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca već odslužene kazne na saslušanju na otoku Saipan u srijedu, a očekuje se da će se nakon tog ročišta vratiti kući, u Australiju. Assange time postaje slobodan čovjek.

Njegove pravne bitke i borbe protiv izručenja SAD-a gdje su mu prijetile i doživotna ili čak smrtna kazna, trajale su više od 13 godina. Sky News je donio presjek najvažnijih događaja u 13-godišnjoj drami koju je zajedno sa svojom obitelji proživljavao Julian Assange.

Objava snimke američkih napada u Iraku, optužbe za silovanje, u SAD-u mu prijetila smrtna kazna…

2006.

Assange osniva WikiLeaks, web stranicu namijenjenu curenju povjerljivih ili osjetljivih informacija.

5. travnja 2010.

WikiLeaks je objavio video iz američkog helikoptera koji je prikazivao američki zračni napad u kojem su ubijeni civili u Bagdadu, uključujući i dvoje novinara.

25. srpnja 2010.

WikiLeaks objavljuje više od 91.000 dokumenata, uglavnom tajnih američkih vojnih izvješća o ratu u Afganistanu.

kolovoz 2010.

Nakon Assangeova posjeta Švedskoj izdan je nalog za uhićenje zbog optužbi za silovanje i zlostavljanje. On je ispitan u Stockholmu te je negirao optužbe.

listopad 2010.

WikiLeaks je objavio 400.000 povjerljivih vojnih dosjea vezanih uz rat u Iraku. Sljedećeg mjeseca objavljuju tisuće američkih diplomatskih dokumenata, uključujući stavove svjetskih čelnika i procjene sigurnosnih prijetnji.

18. studenog 2010.

Interpol je raspisao međunarodnu tjeralicu nakon što je švedski sud odobrio zahtjev za njegovo pritvaranje zbog sumnje na silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prisilu.

prosinac 2010.

Assange je u pritvoru nakon saslušanja o izručenju u Londonu. Kasnije je sud prihvatio njegovu jamčevinu, ali je zadržan iza rešetaka kada su švedske vlasti osporile odluku.

veljača 2011.

Zahtjev za izručenje iz Švedske je odobren, britanski sudac zaključuje da to ne bi kršilo Assangeova prava. Osnivač WikiLeaksa obećava da će se boriti protiv presude. U studenom iste godine gubi žalbu Visokog suda koje se tiče izručenja.

14. lipnja 2012.

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odbio je Assangeovu posljednju žalbu.

19. lipnja 2012.

Assange ulazi u ekvadorsko veleposlanstvo u Knightsbridgeu u središtu Londona.

Zatražio je politički azil, strahujući da bi na kraju mogao biti izručen SAD-u i potencijalno se suočiti s drakonskom kaznom te desetljećima ostati iza rešetaka.

16. kolovoza 2012.

Ekvador odobrava zahtjev za azilom, što znači da Assange može biti siguran da policija neće moći ući i uhititi ga, sve dok ne napusti zgradu, zbog posebnih pravila diplomatskog imuniteta.

Metropolitanska policija čuva zgradu u slučaju da pokuša pobjeći u sigurno utočište južnoameričke zemlje.

prosinac 2014.

Američki lingvist i filozof Noam Chomsky te holivudski glumac John Cusack posjećuju Assangea u veleposlanstvu. Assangeov tim gubi žalbu u Švedskoj zbog odluke da se potvrdi nalog za uhićenje.

Ostali poznati posjetitelji tijekom njegova boravka u veleposlanstvu uključuju bivšu zvijezdu Baywatcha Pamelu Anderson – koja ga je nekoliko puta posjetila, Lady Gagu, Erica Cantonu i borca ​​za građanska prava Jesseja Jacksona.

Nigel Farage također je uočen kako izlazi iz veleposlanstva u to vrijeme, ali je odbio reći je li se susreo s Assangeom.

13. kolovoza 2015.

Istraga o optužbama za seksualno zlostavljanje i nezakonitu prisilu pada nakon isteka zakonskog roka, ali ozbiljnija optužba za silovanje ostaje i istraga ostaje aktivna.

17. siječnja 2017.

Barack Obama, američki predsjednik na odlasku, odlučuje osloboditi ključnu WikiLeaksovu zviždačicu Chelsea Manning.

19. svibnja 2017.

Švedski tužitelj objavljuje da je slučaj silovanja protiv Assangea odbačen.

Govoreći na balkonu ekvadorskog veleposlanstva u to vrijeme, Assange je rekao da je odluka Švedske da odustane od istrage o tvrdnjama o silovanju “važna pobjeda” .

11. travnja 2019.

Assange je uhićen u ekvadorskom veleposlanstvu nakon što je ekvadorski veleposlanik “pozvao britansku policiju” unutra.

1. svibnja 2019.

Sutkinja Deborah Taylor zatvorila je Assangea na 50 tjedana jer je prekršio jamčevinu tražeći azil u veleposlanstvu pri Crown Courtu u Southwarku. Na saslušanju se sucu prosljeđuje pismo u kojem se Assange “bezrezervno” ispričava svima koji smatraju da ih nije poštivao načinom na koji je vodio svoj slučaj.

13. svibnja 2019.

Švedski tužitelji objavili su da ponovno otvaraju istragu protiv Assangea o silovanju iz 2010.

11. lipnja 2019.

Američko ministarstvo pravosuđa službeno traži od Britanije izručenje Assangea SAD-u kako bi se suočio s optužbama da je hakirao državna računala i prekršio zakon o špijunaži.

19. studenog 2019.

Tužitelji u Švedskoj u potpunosti odustaju od svog slučaja, navodeći kao razlog nedostatak dokaza te da je prošlo previše vremena od navodnih kaznenih djela.

13. siječnja 2020.

Assange se pojavljuje na prekršajnom sudu u Westminsteru, gdje ga podržavaju deseci pristaša – uključujući repera MIA-u.

12. travnja 2020.

Otkriveno je da je Assange dobio dvoje djece dok je živio u ekvadorskom veleposlanstvu. Njegova partnerica Stella Moris moli za njegovo oslobađanje zbog straha za njegovo zdravlje.

24. lipnja 2020.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a izdaje ažuriranu optužnicu u 18 točaka zbog Assangeove navodne uloge u “jednom od najvećih kompromitiranja povjerljivih podataka u povijesti Sjedinjenih Država”.

4. siječnja 2021.

Britanski sudac odlučio je da Assangea ne treba izručiti SAD-u kako bi se suočio s kaznenim optužbama, zbog straha da bi si mogao oduzeti život u zatvoru. Američka vlada kaže da će se žaliti na odluku, dodajući da bi on mogao odslužiti zatvorsku kaznu u Australiji.

10. prosinca 2021.

Američka vlada pobjeđuje u pokušaju Visokog suda da poništi odluku suca da ne izruči Assangea.

23. ožujka 2022.

Assange se ženi svojom zaručnicom Stellom u zatvoru Belmarsh.

17. lipnja 2022.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odobrila je izručenje Assangea SAD-u, gdje se suočava s optužbama za špijunažu.

Tadašnja ministrica unutarnjih poslova Priti Patel potpisuje nalog za izručenje osnivača WikiLeaksa. Ima 14 dana za žalbu na odluku.

lipanj 2023.

Sudac londonskog Visokog suda odlučio je da Assange nema pravne osnove za žalbu.

veljača 2024.

Assange pokreće posljednji pokušaj da spriječi izručenje.

Izručenje je stavljeno na čekanje nakon što je sud rekao da SAD mora pružiti jamstva da se Assange neće suočiti s potencijalnom smrtnom kaznom.

10. travnja 2024.

Predsjednik SAD-a Joe Biden kaže da SAD “razmatra” odustajanje od kaznenog progona Assangea nakon zahtjeva Australije. Premijer zemlje Anthony Albanese podržao je prijedlog kojim se poziva na povratak Assangea u njegovu rodnu zemlju.

24. lipnja 2024.

Američko ministarstvo pravosuđa i Assange postižu dogovor prema kojem će se on izjasniti krivim po jednoj točki optužnice i biti osuđen na vremensku kaznu koju je već odslužio. Assange je slobodan.