Proturaketni sustav Željezna kupola uspio je s vrlo visokom točnošću oboriti veliku većinu projektila i dronova umjerenih prema tlu Izraela. IDF tvrdi da je dio projektila na Izrael poslan s teritorija Iraka i Jemena.

Izraelski sustav Iron Dome, odnosno Željezna kupola, ključna je obrana zemlje od projektila i raketnih napada. Funkcionira na način da kada radarska jedinica detektira nadolazeću raketu, ona šalje informacije o brzini i putanji u kontrolni centar, u kojemu računala izrađuju proračune o njezinom cilju odnosno o tome ide li prema naseljenom području. U slučaju da joj je cilj područje koje je naseljeno projektil se ispaljuje iz lansera koji sadrži 20 projektila presretača.

Svaka raketa prima stalna ažuriranja za navođenje iz kontrolnog centra. Projektil uništava nadolazeću raketu i to čini tako da eksplodira u njezinoj blizini. Cilj ovog sustava je uništiti projektil daleko od naseljenih područja kako bi se smanjile mogućnosti za štetu na terenu.

Posjetimo, Iran je u subotu sa svojeg teritorija prvi put povijesti napao Izrael poslavši više od 300 dronova i projektila. Izrael se obranio vrlo uspješno te je zabilježena manja materijalna šteta, zahvaljujući upravo sustavu Željezna kupola. Uz Iron Dome, koji je prvi sloj protuzračne obrane, Izrael koristi i sustave nazvane Davidova praćka i Strijela.

Izrelska vojska u nedjelju je objavila da je uspješno oborila 99 posto od više od 300 dronova i raketa usmjerenih prema njihovom teritoriju.

Prema riječima glasnogovornika IDF-a admirala Daniela Hagarija, do izraelskog tla dospio je tek manji dio projektila dok su ostali balistički projektili presretnuti prije udara u izraelsko tlo. Dodao je kako su neki projektili lansirani s teritorija Iraka i Jemena, prenosi CNN.