Adresirati sve goruće probleme s kojima se danas susreće lokalna samouprava u Federaciji BiH, harmonizirati propise sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji, ali i problematizirati činjenicu da je općinama i gradovima prebačen veliki dio obveza bez adekvatne financijske podrške, samo su neke od ključnih tema koje su u fokusu panel-rasprave o temi jamstva lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi, a koja se održava danas u Sarajevu u hotelu Ibis Styles od 11 sati.

Šira rasprava

Na zahtjev Saveza općina i gradova FBiH, Vijeće Europe angažiralo je stručnjake koji su izradili izvješće “Jamstvo lokalne autonomije u FBiH kroz usklađenost sa standardima Europske povelje o lokalnoj samoupravi – stručno mišljenje i preporuke”. Izvješće, između ostalog, predstavlja stručni odgovor na mišljenje Federalnog ministarstva pravosuđa i stav upravne inspekcije u pogledu utvrđivanja nadležnosti za donošenje odluke o organizaciji službi jedinica lokalne samouprave i donošenja pravilnika o unutarnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave, objasnili su iz Saveza općina i gradova Federacije BiH. Iz ove udruge koja okuplja jedinice lokalne samouprave u Federaciji BiH pritom su ukazali i na značaj otvorene i produktivne komunikacije među tijelima vlasti, a sve kako bi se riješila određena otvorena pitanja. Dugoročni cilj panel-rasprave je, naglasili su, otvoriti dijalog s predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine o njihovoj, kako kažu, zakašnjeloj obvezi harmonizacije zakona sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH, uvažavajući poseban karakter ovog zakona u odnosu na opće zakonodavstvo.

Vesna Travljanin, direktorica Saveza općina i gradova, u razgovoru za Večernji list potvrdila je kako će se događaj realizirati kroz tri panela, a objasnila je i kako je Savez tražio od Kongresa Vijeća Europe stručnjake koji bi s domaćim stručnjacima, prije svega iz općina i gradova, uradili analizu u kojoj bi se vidjelo da postoji ogroman broj propisa koji nije usklađen s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao ni sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u FBiH.

Kada je riječ o prvom panelu, on će se odnositi na usklađenost propisa sa Zakonom o načelima lokalne samouprave u Federaciji, a Travljanin je pritom naglasila kako, iako se jedinice lokalne samouprave značajno razlikuju po veličini, broju stanovnika i ekonomskoj snazi, imaju iste nadležnosti. Ove razlike postaju sve izraženije, što dovodi do nejednakosti, kao i patuljastih općina koje ne mogu svojim redovitim primanjima zadovoljiti ni troškove administracije.

Reforme

Naglasila je i kako Savez inzistira da se uradi strategija reforme i razvoja lokalne samouprave, a to je dokument koji imaju sve zemlje koje pristupaju EU. Također, potvrdila je i kako je Ustavni sud Federacije, rješavajući po zahtjevima zaštite prava na lokalnu samoupravu, do veljače ove godine donio 117 presuda, a u apsolutnoj većini presude su riješene u korist jedinica lokalne samouprave. Drugi panel odnosi se na problematiku neujednačenosti zakona o organizaciji rada službi za upravu i Zakona o načelima lokalne samouprave. Treći panel pak imat će u fokusu poziciju lokalne samouprave u sustavu javnih financija, a Savez je, ističe Travljanin, na osnovi istraživanja zaključio da je u proteklih 15 godina došlo do prijenosa nadležnosti s viših razina, ali bez prijenosa odgovarajućeg izvora financiranja. Potvrdila je i kako je Savez već ranije ukazao na nepravedni aranžman otplate vanjskog duga FBiH, gdje je iznos za raspodjelu umanjen na godišnjoj razini za 40 do 50 milijuna maraka.