“Neki Nijemci piju svoje pivo nakon posla. Mi samo želimo pušiti svoju travu.” Tako govori Marcel Ritschel koji slavi jer Njemačka – tradicionalno “zemlja piva” – postaje zemlja koja više voli kanabis. Njemačka je od 1. travnja djelomično legalizirala upotrebu marihuane, piše BBC.

KUBAT AUTOMOBILE

Međutim, policijski sindikati upozoravaju na štetu u stvarnom životu. Promjena zakona možda je došla prvog travnja, ali za njih to nije šala.

Nekoliko stotina vidno raspoloženih ljudi, od kojih su brojni plesali uz zvukove reggae glazbe, čekalo je s visoko podignutim upaljačima kako bi, čim sat otkuca ponoć, zapalili smotuljke marihuane. Pozornicu je ispred berlinske znamenitosti krasio golemi list marihuane.

Marcel Ritschel živi u četvrti Neustadt u Dresdenu, srcu gradske alternativne scene. Kao i na drugim mjestima, ovdje nije bilo teško pronaći ljude koji otvoreno puše travu, čak i prije nego što su pravila ublažena.

To je jedan od argumenata koji stoje iza dekriminalizacije; milijuni ljudi su ionako pušili marihuanu. Novi propis će pomoći razbijanju crnog tržišta i poboljšati kontrolu kvalitete, kažu zagovornici ove promjene.

Koja su nova pravila?

Od 1. travnja:

  • osobe starije od 18 godina mogu posjedovati do 25 g kanabisa u javnosti;
  • odrasle osobe mogu uzgojiti do tri biljke po domaćinstvu;
  • nije dopušteno pušenje džointa u blizini škola, sportskih centara ili u pješačkim zonama između 7:00 i 20:00.

Od 1. srpnja:

  • mogu se osnivati udruge uzgajivača ili “društveni klubovi” i okupljati do 500 članova;
  • članovi moraju biti stariji od 18 godina i živjeti u Njemačkoj;
  • klubovi mogu uzgajati i distribuirati marihuanu isključivo na neprofitnoj osnovi;
  • konzumacija na licu mjesta neće biti dopuštena.

Neće biti kao u Nizozemskoj

Ritschel u srpnju planira osnovati udrugu uzgajivača ili “društveni klub kanabisa” koji će biti dopušten zakonom. “Vrtlarski klub, ali za konoplju. Svaki gram u društvenom klubu je jedan gram manje na crnom tržištu. Dakle, to je situacija u kojoj svi dobivaju”, kaže Ritschel.

Ovi klubovi neće biti poput poznatih kafića s kanabisom u amsterdamskom stilu, o kojima se u Nizozemskoj gorljivo raspravlja. Neprofitni klubovi u Njemačkoj trebali bi biti samo za ljude koji stvarno žive ovdje, kako bi se zaustavio val turista koji dolaze uživati u liberalnim zakonima o kanabisu.