Nakon provedene kriminalističke istrage u Policijskoj upravi Mostar večeras je u nadležnost Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije predat Mostarac, D.P. (46) koji je sinoć oko 20 sati uhićen zbog osnovane sumnje da je otuđio Brucea Leeja iz Velikog parka u Mostaru.

Kako Avaz saznaje, radi se o Danijelu Prci, koji je odranije poznat policijskim agencijama zbog trgovine drogom i razbojništva.

Prce je prije četiri godine uhićen u akciji Federalne uprave policije (FUP) kada je kod njega pronađeno oko 120 grama heroina, od čega je dio bio primremljen za prodaju. Bio je i na Interpolovoj potjernici zbog zlopotreba opojnih droga, a potraživalo ga je i hrvatsko pravosuđe. Također, zbog razbojništva u Mostaru 2011.godine je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, a zbog droge je uhićen u još nekoliko navrata.

Je li Prce sam u noći s 2. na 3. ožujka podesnim alatom prepilao postolje na kojem se nalazio kip filmske zvijezde i jednog od najvećih majstora borilačkih vještina, pokazat će istraga.

Iako je, prema neslužbenim informacijama, istražiteljima naveo kako je u toj „akciji“ bio sam, kazavši da je kip Brucea Leeja utovario u kariolu (građevinska kolica op.a.) koju je, navodno, našao ispred istoimenog ugostiteljskog objekta, kako se saznaje, tijekom dana je privedena jedna osoba kao mogući suizvršitelj.

Prema nepotvrđenim informacijama, kip je prebačen iz parka u ruševni objekt „Staklene banke“, gdje je ispilan u dijelove, a policija ga je pronašla u jednoj kući u naselju Kosor južno od mostara.

Budući kako  je cijela priča o krađi kipa koji je izgrađen od bronze, podigla veliku prašinu u javnosti u skoro cijeloj regiji, Prce i, eventualno, njegovi pomagači imali su problem da ga prodaju otkupljivačima sekundarnih sirovina.

Podsjetimo, iz MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije jutros su naveli kako je krađa kipa izazvala zabrinutost i osudu javnosti iz cijele regije.

– Kriminalistička istraga je bila komplicirana iz više razloga, a pogotovo što u parku nema videonadzora. Unatoč svim otežavajućim okolnostima inspektori Odjela kriminalističke policije PU Mostar uspjeli su za kratko vrijeme utvrditi identitet osumnjičenog, lišiti ga slobode i pronaći predmetni kip, koji je oštećen – naveli su iz MUP-a HNŽ-a.

Kip je umjetničko djelo Ivana Fijolića, a postavljen je u Velikom parku 2005.godine, kao ideja „Urbanog pokreta Mostar“. Nedugo nakon postavljanja kip je bio oskrnavljen i sklonjen iz parka u skladište Javnog preduzeća „Parkovi“ Mostar. U park je ponovno postavljen 2013.godine.