ODREĐENE namirnice mogu pomoći u upravljanju zdravstvenim stanjima, kao što je dijabetes, a druge mogu pomoći u održavanju zdravog funkcioniranja unutarnjih sustava, kao što je naš probavni trakt. Štoviše, hrana također može povećati našu razinu energije, poboljšati naše raspoloženje i sniziti krvni tlak, što je posebno važno za osobe s hipertenzijom.

KUBAT AUTOMOBILE

Hipertenzija se javlja kada je sila pritiska krvi na stijenke arterija konstantno prevelika. Ako imamo hipertenziju, možemo biti izloženi povećanom riziku od bolesti srca i moždanog udara.

Srećom, stručnjaci su podijelili znanstveno potkrijepljene savjete koji će nam pomoći da prirodnim putem snizimo krvni tlak, bez oslanjanja na lijekove.

1. Pazite na natrij

“American Heart Association preporučuje svima koji imaju hipertenziju da ograniče unos natrija na 1500 mg dnevno”, rekao je kardiolog Pankaj Lal za EatingWell.

Visoki unos soli kod većine ljudi može potjecati od već pripremljenih obroka budući da obroci koje jedemo vani obično imaju veće količine natrija u usporedbi s domaćim. Krivci za povećani unos natrija također mogu biti začini, konzervirana hrana i grickalice poput pereca, krekera ili čipsa.

2. Usredotočite se na kalij

Dok natrij povećava krvni tlak poticanjem zadržavanja tekućine, kalij ne samo da smanjuje učinke natrija, već i pomaže smanjiti napetost u stijenkama krvnih žila.

“Uključujući više hrane bogate kalijem, poput špinata, slatkog krumpira, mahunarki i avokada, u svoju prehranu, možete pomoći u ravnoteži negativnih učinaka soli na vaš krvni tlak”, kaže dijetetičarka Veronica Rouse.

3. Birajte cjelovite žitarice

“Cjelovite žitarice mogu poboljšati zdravlje srca jer su bogate vlaknima i mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola”, objašnjava dijetetičarka Bonnie Taub-Dix. Tvrdi da bi prvi sastojci navedeni na krušnom proizvodu trebali biti ‘cjelovite žitarice’ ili ‘cjelovita pšenica’.

Ostale cjelovite žitarice koje također možemo ubaciti u svoju košaricu su smeđa riža, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice, sirak i zob.

4. Krećite se

Tjelovježba ima mnogo koristi za srce. “Najbolji lijek za visoki krvni tlak je bilo koja aktivnost. Pokušajte početi s najmanje 30 minuta umjerene tjelovježbe pet dana u tjednu ili s intenzivnom aktivnošću 75 minuta tjedno”, savjetuje Lal.

Trebamo pronaći oblik kretanja u kojem uživamo kako bismo ga se držali. Ples, hodanje, pilates i vožnja bicikla odlični su izbori.

5. Povećajte unos kalcija

Ne samo da kalcij podupire kosti, već unos dovoljno kalcija može podržati i naš krvni tlak.

Rouse kaže: “Kalcij pomaže krvnim žilama da se stegnu i opuste kada je to potrebno, omogućujući glatkiji protok krvi i smanjujući stres na stijenkama arterija.” Ako volimo mliječne proizvode, jogurt, svježi sir i mlijeko su izvrsne opcije.

6. Konzumirajte više magnezija

Magnezij je jedan od najzaposlenijih minerala, uključen u više od 300 tjelesnih funkcija, te ima ulogu u regulaciji krvnog tlaka.

“Magnezij je esencijalni mineral koji pomaže regulirati krvni tlak opuštanjem krvnih žila”, ističe Rouse. Srećom, magnezij se nalazi u mnogim ukusnim namirnicama, poput kruha od cjelovitog zrna pšenice, sjemenki bundeve, badema, špinata, indijskih oraščića, crnog graha i tamne čokolade.

7. Ograničite alkohol

Ograničenje naše večernje čaše vina ili piva može učiniti naše srce sretnim.

“Dosljedna i pretjerana svakodnevna konzumacija alkohola također može povećati rizik od hipertenzije. Smjernice navode ne više od dvije porcije dnevno za muškarce i jednu porciju dnevno za žene”, navodi Lal. To je otprilike 3.3 decilitra piva, 1.5 decilitara vina i 0.5 decilitara žestokog pića.

“Reguliranje krvnog tlaka može biti frustrirajući proces, ali uz kombinaciju zdrave prehrane, odgovarajuće tjelovježbe i održavanja zdrave tjelesne težine, upravljanje krvnim tlakom postaje puno lakše”, zaključio je kardiolog.