Masovni raketni udari na teritoriji južnog i središnjeg Izraela izvedeni su rano jutros, javlja Jerusalem Post. Jedna raketa je izravno pogodila zgradu u Gederotu, i u ovom napadu je stradala žena u šesdesetim godinama.

KUBAT AUTOMOBILE

– Hamas je izvršio kombiniranu operaciju, uključujući raketne napade i infiltraciju terorista na teritorij Izraela. IDF će zaštititi građane države Izrael, a teroristička organizacija Hamas će platiti jako visoku cijenu, prenosi Avaz.

Pozivamo javnost da prati instrukcije komande i da ostane u zaštićenim oblastima. Pozivamo građane periferije Gaze da ostanu unutar svojih domova – priopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Objavljeno je da je u napadima ranjeno 16 ljudi, od kojih su sve osobe u kritičnom stanju, šest u umjereno ozbiljnom stanju, a sedam je lakše ranjeno. Raketa je izravno pogodila i zgradu u Aškelonu, a deseci vozila su zapaljene u ovom gradu.

Izraelska vojska je priopćila da su rakete pale u više gradova i zajednica. Među gradovima koji su pogođeni je i Tel Aviv. Priopćeno je da su, pored raketa, “teroristi pokušali da se infiltriraju u jedno naselje na jugu”. Hamas je najavio da će uskoro biti objavljena poruka Mohameda Deifa.

Hamasovo vojno krilo Izzeddin Kassam priopćio je da je pokrenuta operacija protiv Izraela te da je u prvih 20 minuta operacije protiv Izraela ispaljeno 5.000 raketa i granata iz Gaze.