Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milojko Spajić ponovo će pregovarati s prosrpskom i proruskom koalicijom Za budućnost Crne Gore, nakon što je u svom Pokretu Europa sad (PES) izgubio podršku za formiranje proeuropske vlade, prenose danas podgorički mediji.

KUBAT AUTOMOBILE

Tu odluku, prema pisanju Vijesti, donio je danas zastupnički klub PES-a nakon što je njihov koalicijski partner Demokratska Crna Gora odbacio mogućnost da presudni glas podrške vladi dođe od čelnika Demokratske unije Albanaca Mehmeda Zenke. Zenka je u parlament ušao kao koalicijski partner Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića i PES ne želi da “presudna podrška dođe s liste onih koji su 30 godina pljačkali Crnu Goru”.

Spajić bi, prema neslužbenim saznanjima crnogorskih medija, trebao početi pregovore i s građanskim pokretom URA aktualnog premijera Dritana Abazovića, iako je mandatar mogućnost suradnje s Abazovićem isključio u prvom govoru nakon što je pobijedio na izborima. Prema informacijama Vijesti, novi krug pregovora trebao bi početi sljedećih dana.

Bošnjačka stranka se oštro protivi suradnji s prosrpskom desnicom

“Jasno je da je Demokratska Crna Gora izašla iz priče o vladi koju bi podržao 41 zastupnik. Svjesni smo da imamo najveći koalicijski kapacitet i zato moramo utvrditi tko sve hoće s nama u vlast”, rekao je visoki dužnosnik PES-a.

Mediji prenose kako Spajić vjeruje da protivljenje međunarodnih partnera ulasku prosrpske desnice u crnogorsku vlast neće biti problem ako politički savez okupljen oko četničkog vojvode Andrije Mandića pokaže da želi raditi u interesu građana i da ih ne zanimaju “ekstremne” politike.

Također, napominje se i da su u PES-u svjesni da bi u slučaju aranžmana s koalicijom Za budućnost Crne Gore propao sklopljeni dogovor s Bošnjačkom strankom (BS), koja se oštro protivi suradnji s prosrpskom desnicom.

Spajić je nakon izbora 11. lipnja pregovarao s čelnicima prosrpske desnice, ali dogovor nije postignut jer je ta koalicija odbila njegovu ponudu koja je, između ostalog, uključivala mjesta potpredsjednika vlade, ministra prosvjete, turizma, sporta i mladih i mjesto potpredsjednika parlamenta.

Objavio da planira vladu bez ekstremne prosrpske desnice, počeo gubiti podršku

S druge strane, Spajić do sada nije razgovarao s Abazovićevom strankom jer je PES optužio aktualnog premijera da je kreirao predizbornu aferu o navodnim poslovnim vezama Spajića i uhićenog južnokorejskog “kralja kriptovaluta” Do Kwona, podsjećaju Vijesti.

Spajić je izgubio unutarstranačku podršku odmah nakon što je isključio srpsku desnicu iz vlade. Iako je prije mjesec dana objavio da ima većinu za izbor vlade, odnosno da ga podržavaju 44 od ukupno 81 zastupnika u parlamentu, podršku je počeo gubiti odmah nakon što je objavio da planira formirati vladu bez ekstremne prosrpske desnice.

Spajić je mandat za sastav vlade dobio 10. kolovoza, a zakonski rok da završi taj posao istječe mu 8. studenoga. Ako se vlada ne formira, novi parlamentarni izbori trebali bi se održati najkasnije 18. veljače sljedeće godine.