Kada su kirurzi u prosincu 2020. krenuli rezati prsa 80-godišnjem Aubreyju Osteenu koji je doživio srčani udar, on je iznenada postao svjestan svega što se oko njega zbiva.

“Rekao sam im da pričekaju i da mi daju još anestezije. Ubrzo sam shvatio da nisam u istoj dimenziji kao oni i da me ne mogu čuti. Proletio sam kroz svoja prsa i lebdio iznad operacijskog stola. Vidio sam kako mi liječnici vade srce i operiraju. Zatim sam čuo kako netko kaže – bubrezi”, ispričao je Osteen.

“Oba bubrega su u isto vrijeme prestala funkcionirati. Znao sam da sam gotov. Tada sam otišao na sljedeću razinu. Uspeo sam se do Boga, iza njega je bilo svjetlo. Sjaj tog svjetla je bio jači od bilo čega što sam vidio na Zemlji, ali nije bio zasljepljujući”, dodao je.

“Pojavio se prekrasan anđeo koji me tješio i koji mi je kazao da će sve biti dobro i da se moram vratiti. Sada znam da su me poslali natrag kako bih drugima ispričao što sam doživio”, rekao je Osteen, koji sada ima 82 godine.

NDE – Iskustva blizu smrti

Osteen je doživio fenomen poznat pod nazivom “iskustvo neposredno prije smrti” (engl. near death experiences, NDE). Do njega zna doći tijekom kliničke smrti, odnosno kada osobi prestane raditi srce i kada ona više ne diše. NDE nije uvijek povezan sa srčanim udarom, može se radi o moždanom udaru, prometnoj nesreći ili bilo kojoj drugoj situaciji u kojoj pacijent neko vrijeme više nije, prema kliničkim standardima, među živima.

Još uvijek nemamo puno informacija o tome što se točno zbiva u mozgu tijekom posljednjih trenutaka našeg života. Stručnjaci su tek prošle godine prvi put detaljno evidentirali moždane valove umiruće osobe i zabilježili skok u jednoj određenoj vrsti moždane aktivnosti, gama valovima, zajedno s promjenama na drugim frekvencijama.

istraživanju objavljenom u svibnju ove godine znanstvenici su također primijetili sličnu eksploziju kratkotrajne gama aktivnosti kod dva od četiri pacijenta kojima su isključeni aparati za održavanje života, piše Science Alert.

Mada je znanstvena zajednica prije nekoliko desetljeća odmahivala rukom na takva iskustva, navodeći da se vjerojatno radi o halucinacijama kod malog broja ljudi, u posljednje vrijeme ih doživljava legitimnima – u smislu da je prihvaćeno da ih pacijenti uistinu doživljavaju i da se radi o podosta raširenoj pojavi.

Naime, otkako je 1960. izumljena kardiopulmonalna reanimacija, poznatija kao CPR, milijuni ljudi su prijavili doživljaje koji bi se mogli svrstati u kategoriju NDE-a.

“Ako ste kršćanin, reći ćete da ste vidjeli Isusa, a ako ste ateist, da ste sreli nevjerojatno biće puno ljubavi”

Znanstvenici su u novome istraživanju, na kojem je radio i liječnik Sam Parnia iz bolnice NYU Langone Health u New Yorku, koji već dugi niz godina istražuje ovaj fenomen, pokušali otkriti “skrivenu svijest” tijekom kliničke smrti putem mjerenja električne aktivnosti u mozgu.

“Mnogi pacijenti pričaju o istome iskustvu. Liječnici poput mene smatraju da su osobe u tom trenutku mrtve i pokušavaju ih oživjeti, a one tada osjećaju da im svijest postaje pojačana i da oštrije razmišljaju. Imaju osjećaj da su se odvojile od tijela, mogu vidjeti i čuti liječnike te medicinske sestre i ispričati što su oni sve radili”, kazao je Parnia, a prenosi CNN.

Dodatno, pacijenti koji dožive NDE često preispituju svoj život, sjećaju se misli, osjećaja i događaja koje su već zaboravili i sagledavaju sebe u moralnom smislu. Znaju također navesti da su vidjeli neku formu božanskog, za koju Parnia kaže da se može protumačiti na različite načine.

“Ako ste kršćanin, reći ćete da ste vidjeli Isusa, a ako ste ateist, da ste sreli nevjerojatno biće puno ljubavi i suosjećanja. O svemu ovome se izvještava već više od 60 godina”, kazao je Parnia.

Što je otkriveno tijekom novog istraživanja?

U sklopu najnovijeg istraživanja, timovi obučenog osoblja su u 25 bolnica u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Bugarskoj pratili liječnike koji su radili s klinički mrtvim pacijentima.

Dok su liječnici izvodili CPR, timovi su na glavu umiruće osobe pričvrstili uređaje koji mjere kisik i električnu aktivnost. Prosječni pokušaj reanimacije trajao je između 23 i 26 minuta. Međutim, neki su liječnici nastavili izvoditi CPR i tijekom sat vremena.

“Nije bilo pokreta. Bila je to tišina. Tada bismo vršili mjerenja kako bismo vidjeli što se događa. Nije bilo aktivnosti u mozgu klinički mrtvih ljudi, što bismo i očekivali. No, ono što je zanimljivo, čak i do sat vremena nakon reanimacije, vidjeli smo skokove – pojavu električne aktivnosti mozga, iste one koju imamo kada govorimo ili se duboko koncentriramo”, kazao je Parnia.

Ti su skokovi uključivali gama, delta, theta, alfa i beta valove, prema studiji. Nažalost, preživjelo je samo 53 pacijenata od njih 567 koji su doživjeli kliničku smrt i kojima je mjerena moždana aktivnost, odnosno njih 10%.

Znanstvenici su s njih 28 razgovarali o mogućoj pojavi bilo kakvog iskustva tijekom reanimacije. Samo 11 pacijenata je izjavilo da je bilo svjesno tijekom CPR-a, a šest je prijavilo iskustvo blisko smrti.

Jesu li liječnici uistinu pronašli svijest kod klinički mrtvih ljudi?

No nisu svi stručnjaci uvjereni u rezultate istraživanja, koji su prvi put predstavljeni na znanstvenim skupovima u studenom 2022. “Mediji su prenapuhali ovo najnovije izvješće o moždanim valovima nakon srčanog zastoja. A zapravo nije dokazana nikakva povezanost između moždanih valova i svjesne aktivnosti”, rekao je liječnik Bruce Greyson s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Virginia.

“To jest, kod onih pacijenata koji su imali iskustva bliske smrti nisu zabilježeni skokovi moždanih valova, a oni kod kojih jesu nisu prijavili NDE”, objasnio je Greyson. Parnia je odgovorio na taj komentar i naveo kako je točno da studija nije uspjela spojiti električnu aktivnost s iskustvom bliske smrti kod istog pacijenta.

“Nismo imali dovoljno velik uzorak. Većina ispitanika nije preživjela reanimaciju. Osim toga, oni koji prežive, često imaju fragmentirana sjećanja ili zaborave što su iskusili zbog teških sedativa koje primaju na intenzivnoj njezi”, kazao je Parnia.

“Nedostupnost zapisa ne znači da nema svijesti. Mi i tvrdimo da je ovo područje velika nepoznanica. A ključna stvar je da se ne radi o halucinacijama, nego o stvarnim iskustvima koja dolaze sa smrću”, dodao je.

Istraživanje AWAreness during REsuscitation – II: A multi-center study of consciousness and awareness in cardiac arrest objavljeno je u časopisu Resuscitation.